V 84. letu starosti je v soboto zaradi zastoja srca preminil Jože Florjančič, ki je bil eden najvišje pozicioniranih mariborskih politikov v v nekdanji Jugoslaviji. Po njegovi zaslugi je Maribor dobil svoj RTV center, poroča Večer.

Jože Florjančič se je rodil 9. januarja 1935 na Otočcu. Leta 1977 je diplomiral na Višji ekonomsko-komercialni šoli v Mariboru. Iz Regionalnega RTV centra Maribor so sporočili, da je bil marca 1979 izvoljen za predsednika odbora za izgradnjo RTV centra v Mariboru.

Med letoma 1963 in 1966 je bil Florjančič sekretar občinskega komiteja ZKS Maribor-Tezno. V začetku 70. let prejšnjega stoletja pa je napredoval v slovensko nacionalno politiko. Opravljal je vlogo predsednika odbora za družbenoekonomske odnose skupščine Socialistične republike Slovenije, med letoma 1977 in 1980 pa je bil sekretar mestnega komiteja Zveze komunistov Slovenije v Mariboru.

Med državniškimi funkcijami je bil najprej podpredsednik izvršnega sveta skupščine Socialistične republike Slovenije in zvezni sekretar za finance v Beogradu. V tistem času je torej opravljal vlogo nekakšnega finančnega ministra Jugoslavije, v času ko je izvršnemu svetu predsedovala Milka Planinc, še piše Večer.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice