Nadzorniki so odločili. Državna družba DRI upravljanje investicij je pridobila obratovalno dovoljenje za upravljanje z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor.

Nadzorniki Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije, ki so danes na Letališču Edvarda Rusjana Maribor opravljali pregled, so družbi DRI izdali obratovalno dovoljenje za upravljanje z letališčem, so za Mariborinfo potrdili na DRI.

Mariborsko letališče bo jutri znova odprto.

»Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije je po danes uspešno opravljenem fizičnem pregledu na letališču Edvarda Rusjana Maribor družbi DRI upravljanje investicij izdala dovoljenje za poskusno obratovanje. S tem so izpolnjeni pogoji za nadaljevanje izvajanja dejavnosti letališča, ki bo že jutri, 19. julija, ponovno obratovalo,« so sporočili iz DRI.

DRI bo z letališčem upravljal na podlagi pogodbe za izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor, ki jo je 2. julija letos sklenil z ministrstvom za infrastrukturo. Upravljanje s strani DRI bo začasno – najkasneje do 31. decembra 2020. V tem času bo Ministrstvo za infrastrukturo iskalo trajno rešitev glede nadaljnjega obratovanja letališča.

Podrobnejše informacije bodo skupaj z ministrstvom za infrastrukturo predstavili na novinarski konferenci, ki jo načrtujejo v začetku prihodnjega tedna.

Z delom danes že pričelo 24 zaposlenih

Letališče Edvarda Rusjana Maribor je bilo v času današnjega nadzora zaprto, nadzorniki so pregledovali predvsem organizacije služb na letališču in licence zaposlenih. Infrastrukture niso pregledovali, saj ta ob menjavi upravljavca ostaja enaka kot doslej.

Z delom je danes pričelo tudi 24 zaposlenih, ki so se k DRI prezaposlili od dosedanjega najemnika Aerodroma Maribor. Vsi so junija dali odpovedi pri dosedanjemu delodajalcu in podpisali pogodbe o prezaposlitvi. Mariborsko letališče bo po informacijah iz DRI v sklopu novoustanovljene organizacijske enote vodil Smiljan Kramberger.

Z mariborskega letališča so se kitajski investitorji, ki so preko družbe SHS Aviation v Mariboru v preteklih letih poskrbeli za velikopotezne napovedi, poslovili. A, kot smo danes poročali, dostopne poti do letališča in del parkirišč že leta niso v lasti države, temveč dosedanjega najemnika Aerodroma Maribor, s tem pa Kitajcev. 

Nov najemnik Letališča Edvarda Rusjana Maribor državna družba za razvoj investicij DRI upravljanje investicij v nastalem položaju ne vidi težave. Zatrjujejo, da je urejena stvarna služnost, za katero bo država Aerodromu plačevala.

»Razmerja glede dovoznih poti je uredila Republika Slovenija,« so zatrdili za Mariborinfo, a po poročanju Siol.net Aerodromu Maribor zanika, da bi prišlo do dogovora glede služnosti.

S prenosom upravljanja na družbo DRI bo stroške nase prevzela država. Po ocenah ministrstva naj bi v letošnjem letu ti stroški znašali 300.000 evrov, v naslednjem letu pa 700.000 evrov. Gre za optimistične napovedi, ki načrtujejo občutno nizke stroške, saj je trenutno vzdrževanje Aerodroma Maribor stalo več kot 100.000 evrov na mesec.

Državi je v primeru zaprtja letališča grozilo vračanje evropskih sredstev, ki so bili pridobljeni za posodobitev letališke infrastrukture, ki se je izvedla pred leti. Te grožnje zdaj ni več.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj pa (nepreverjen)

gradbeno dovoljenje?

Starejše novice