Madžarska OTP Bank je podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM. Posel bi naj dokončali v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Pogodba je podpisana. Madžarska banka OTP Bank prevzema drugo največjo slovensko banko Novo KBM. Ta je trenutno v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj. S tem bo v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja tudi od NLB.

Posel naj bi dokončno uredili v drugem četrtletju prihodnjega leta, ko bo OTP pridobil vsa dovoljenja pristojnih regulatorjev.

Prevzem naj bi bil vreden okoli milijarde evrov

Kot poroča časnik Finance, kupnina za nakup Nove KBM zaenkrat še ni znana. Tiskovna agencija Reuters je pred slabim mesecem pisala, da bi bil prevzem Nove KBM lahko vreden skoraj milijardo evrov, kar bi bila daleč največja prevzemna transakcija v našem prostoru v zadnjih letih.

Banka, ki je v lasti najbogatejšega Madžara, se krepi, pokupila je vse njihove banke v regiji. Lastnik Sandor Csanyi je med drugim tudi predsednik madžarske nogometne zveze. 

Kot še poročajo Finance, bo njegova družba Medota Invest predvidoma leta 2024 v Ljubljani kdobila sodobnejši potniški center. Gradnja Emonike, ki predvideva prenovitev osrednje železniške in avtobusne postaje, bo stekla predvidoma v prihodnjem letu.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Bo padla kakšna glava? Ne bo!
Bo zdaj, ko je prepozno, kdo bicikliral? Ne bo!
Zraven ste gledali, ko je država s svojimi kvazi strokovnjaki porabila cca. 5 mrd. € za sanacijo bank!
Zraven ste gledali, ko so NKBM prodali za cca. 280 mio. €!
Zraven ste gledali, ko je novi lastnik, slamnati kupec, letno prijavljal cca. 60 mio. dobička od poslovanja!
Zraven ste gledali, ko so odpustili cca. 700 ljudi! In zraven boste gledali, ko jih še bodo!
Zraven gledate, kako se samostojna Slovenija spreminja (po vaše "razvija") v kolonizirano banana republiko ...
Aleš Hauc ... eden glavnih akterjev propada regijske banke, ki je finančno servisirala vse potrebe gospodarstva in s tem omogočala razvoj le tega ter posledično nudila službo/preživetje vsaj 100.000 družinam ... pride usoda bridka Aleš ... nič bat ... morda spregledaš rojeni Mariborčan, katerega ime in priimek bosta za vedno v analih mesta ... pujs po izgledu in pujs po karakterju ... da ti ...

V hlapce rojeni, v hlapce vzgojeni!

Nezadovoljni l… (nepreverjen)

sklada Amerikanci so zapravili na 100-tine miljonov za sanacijo zdaj pa zaradi Islamofobije umik

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Ziko, moraš malo nazaj pogledati, ni samo Hauc, ampak njegovi predniki so lepo delali luknjo v banki! Ni zastonj ta hauc pristal, veš kje.... Kakšna ustanova je na Taboru?Res je tudi, a bo kdo zdaj kolesaril?

Zikollino (nepreverjen)

Seveda imaš prav, privatizacija (pljačka! - pazi!, ne kraja, pač pa pljačka!) se je začela že zdavnaj prej ... najbližje so bili v času Kovačića, ko so denar NKBM kanalizirali preko kupljene, že prej propadle Kredy banke v Kragujevcu in z istim denarjem kupovali delnice NKBM na varšavski borzi ... kdo in zakaj je to raboto prekinil? ... nimam pojma ... vem le, da je čudežno nastopil Hauc, ki je vse vpletene kao kazensko ovadil, potem pa sam (po navodilih) zabil zadnji žebelj v krsto NoveKBM ...

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Starejše novice