Ursula von der Leyen na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta na temo usklajenega evropskega odziva na izbruh covid-19.

Uvodoma se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poklonila zdravstvenemu osebju po Evropi, ki se je prostovoljno izpostavilo nevarnosti in pri tem niti za hip omahovalo.

Izpostavila je tudi prodajalce v trgovinah, pobiralce smeti, pogrebnike, izobraževalce, voznike tovornjakov, čistilno osebje, delavce in peke – vsem, ki prispevajo, da se naš svet vrti naprej: »Evropa vam je vsem močno hvaležna!«

Tudi evropske institucije, oblikovalci politik ter voditelji in voditeljice morajo izkazati zaupanje in enotnost.

»Nihče od nas tega ne zmore sam, kot se tudi nobena posamezna država članica ne more s to krizo spopasti sama. V tej krizi, in splošneje v naši uniji, lahko sami sebi pomagamo le, če pomagamo drug drugemu,« je dejala predsednica Evropske komisije.

Kritična do dogajanja v Evropski uniji

Pri tem pa se ni mogla izogniti dogajanju zadnjih tednov, ki evropski enotnosti ni v ponos.

»Ko bi si morali v Evropi resnično stati drug drugemu ob strani, se jih je vse preveč sprva oziralo le nase. Ko bi moral po Evropi resnično zaveti duh 'vsi za enega', se jih je vse preveč sprva odzvalo z 'vsak zase',« se kritiki ni izognila von der Leynova.

Evropska unija je v zadnjih nekaj tednih sprejela izredne in izjemne ukrepe, da bi se uskladilo in omogočilo vso potrebno ukrepanje.

Evropska unija na razpotju

Ob koncu govora si je zastavila sledeča vprašanja: »Smo na razpotju. Nas bo ta virus dokončno razdelil na revne in bogate? Na premožne in tiste brez vsega? Ali pa bomo ostali močan, enoten globalni akter, ki ga je treba jemati resno? Ali lahko iz te situacije pridemo celo močnejši in boljši? Lahko v tej krizi naše skupnosti tesneje strnejo vrste, se lahko ugled naših demokracij poveča?«

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stary1 (nepreverjen)

pa ta gospa je bila sigurno članica partije

Legionar (nepreverjen)

Hitlerjugend ....

In reply to by stary1 (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

Gospa spomni se junca Juckerja in njegove stand-up politične trike .

Zamot2 (nepreverjen)

Ta pa ni z tega planeta.

Starejše novice