Ustavno sodišče je s sklepom začasno zadržalo izvajanje členov zakona o delovnih razmerjih in o javnih uslužbencih, ki se nanašajo na ureditev upokojevanja starejših delavcev z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev.

Reprezentativne sindikalne centrale so presojo ustavnosti zahtevale za dva člena sedmega protikoronskega zakona, ki se po njihovih besedah nanašata na prisilno upokojevanje starejših delavcev.

Gre za prisilno upokojevanje ali ne?

Spomnimo, navedena člena sta dvignila veliko prahu v javnosti, a so predlagatelji večkrat poudarili, da ne gre za prisilno upokojevanje, istega mnenja so pa bili tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije, ki so izrazili prepričanje, da bodo delodajalci pri uporabi tega zakona ravnali preudarno in odgovorno.

Sindikati so ob vloženi zahtevi za presojo ustavnosti vložili tudi predlog za začasno zadržanje teh členov, saj lahko po njihovem mnenju na strani delavcev prišlo do nepopravljive škode.

Ustavno sodišče jim je v tem delu ugodilo, izhaja iz danes objavljenega sklepa ustavnega sodišča.

Za zadržanje členov o upokojevanje starejših zaposlenih je glasovalo osem ustavnih sodnikov, dva sta pa bila proti (foto: Bobo).

Zadržali do končne odločitve glede ustavnosti

Kot je v odločitvi navedlo sodišče, s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi preneha delovno razmerje in s tem pravice delavcev, ki izvirajo iz delovnega razmerja.

Posledica odpovedi pogodbe o zaposlitvi za starejše delavce, za katere je še posebej značilna težja zaposljivost, ne bi pomenila le izgube zaposlitve, ampak bi lahko pomenila tudi konec njihove poklicne kariere, so opozorili.

Po oceni sodišča bi bile posledice, ki bi nastale z nadaljnjim izvrševanjem morebiti protiustavne zakonske ureditve, večje od posledic, ki bi nastale, če se do končne odločitve ustavnega sodišča njeno izvrševanje zadrži in bi se v presoji pokazalo, da niso protiustavne, so zapisali v obrazložitvi.

Do končne odločitve je ustavno sodišče zadržalo tudi učinkovanje že vročenih odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki so bile izdane skladno z novo ureditvijo.

Ta je začela veljati z uveljavitvijo sedmega protikoronskega zakona, torej 31. decembra lani, 60-dnevni odpovedni rok pa bi se na podlagi izpodbijane ureditve v primeru že vročenih odpovedi pogodb o zaposlitvi iztekel že v začetku marca, piše STA.

Za sklep o zadržanju je sicer glasovalo sedem ustavnih sodnikov, sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli pa sta glasovala proti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice