Ustavno sodišče je z odločbo odpravilo odlok, s katerim so radenski svetniki Titovo cesto preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Sagi okoli preimenovanja Titove ceste ni videti konca. Ustavni sodniki so z zadnjo odločitvijo ponovno premešali karte, saj so v pobudi za oceno ustavnosti in zakonitosti postopka sprejemanja odloka, s katerim je bila Titova cesta preimenovana v Cesto osamosvojitve Slovenije, pritrdili stanovalcem ulice in skupini občinskih svetnikov.

Odlok je v neskladju z zakonom in ustavo

Kot je ugotovilo ustavno sodišče, je župan Roman Leljak razglasil in objavil odlok pred iztekom petnajstdnevnega roka in s tem občanom in občinskim svetnikom onemogočil, da bi sprožili začetek referendumskega postopka. 

»Zato je odločilo, da je bil odlok sprejet po postopku, ki je v neskladju s tretjim odstavkom 46. člena zakona o lokalni samoupravi in posledično s tretjim odstavkom 153. člena ustave. Odlok je odpravilo ter omogočilo, da se odpravijo škodljive posledice, ki so nastale zaradi protiustavnosti in nezakonitosti. Da ne bi zadevna ulica ostala brez imena, je ustavno sodišče naložilo tudi način izvršitve svoje odločbe. Odločilo je, da se do uveljavitve nove ureditve za ime sporne ulice uporablja odlok o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, ki je veljal pred uveljavitvijo spremembe z odlokom,« so zapisali v odločbi ustavnega sodišča.

Titova cesta se vrača, a za kako dolgo?

Vukajč o preživetju demokracije, Leljak bo ulico spet preimenoval

To pomeni, da bo razvpita ulica ostala pri svojem starem imenu, ravno tako pa je brezpredmeten referendum, ki bi moral biti 13. junija, saj se nanaša na odlok, katerega je ustavno sodišče sedaj odpravilo.

V civilni iniciativni pod vodstvom Franca Vukajča so z razpletom zelo zadovoljni in pravijo, da je to velika zmaga za občanke in občane Radencev.

»Tu ni bilo vprašanje zgolj preimenovanje ulice, ampak ali bo demokracija v Radencih umrla ali ne,« je povedal Vukajč za uredništvo. Njihovo slavje pa bo znalo biti kratkotrajno, saj je Leljak že napovedal, da bodo na naslednji seji občinskega sveta sprejeli nov odlok, s katerim bodo Titovo ulico spet preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Po besedah Leljaka bo seja na sporedu 29. junija.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bhu (nepreverjen)

Klemen Jaklič ustavni sodnik domobransko ustaške koalicije . Sram naj ga bo .

Jajo (nepreverjen)

Leljak mangupe sitno broji.

Rola (nepreverjen)

Pa kaj toti Radgočani so na nekih substancah da so si izvolili šerifa ustaškega porekla?!

ROLA (nepreverjen)

Pozdravljen, g. Rola če imaš toliko poguma da pišeš in žališ Radgonskega župana in imaš g. ROJKA za ustaša si nepismen ali pa .... Drugače povedano podpiši se z imenom in primkom da se lahko srečamo na sodišču kjer boste lahko dokazali katerega porekla je Radgonski župan

In reply to by Rola (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Cefuri plesejo od veselja

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Kje mi živimo? Ali ustavno sodišče res nima bolj pametnega dela kot je ukvarjanje z neko ulico v Radencih ( nekateri modeli tukaj niti ne ločijo med Radenci in Radgono!!! - znajo pa seveda nabijati v prazno in lajati v luno.

rockandroll (nepreverjen)

Zanimivo so odločitve ustavnega sodišča praviloma nagnjene k temu da zgajajo levi politični opciji .

Surfeiter (nepreverjen)

Če ne bi bilo Tita, bi ta Leljak v Đurmancu, kjer je pred 60 leti rojen, crkno od lakote ...

KTB (nepreverjen)

Na drogah so tisti, ki si želijo imeti ulico, poimenovano po največjem komunistično-totalitarnem zločincu Jugoslavije.
Nekaterim droge, drugim zasvojenost s kom., tretjim pa je demenca razkrojila razum.

Starejše novice