Povprečna bruto plača v branži, kjer si Slovenci najbolj želijo delati, je 2.321 evrov.

V začetku leta je že peto leto zapored naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji prejela Krka. Raziskava Ugled delodajalca, ki poteka pod okriljem portala MojeDelo.com, že od leta 2007 po različnih kriterijih s pomočjo več tisoč sodelujočih ocenjuje ugled posameznih slovenskih podjetij, predvsem z vidika njihove privlačnosti kot delodajalca. Od šestih razglasitev je enkrat naziv prejela še družba Lek. Si Slovenci res tako želimo delati v farmaciji?

Sodeč po plačah zagotovo. V farmaciji imajo po podatkih portala Plača.si najvišjo povprečno plačo med industrijami, in sicer 2.321 evrov. Sledijo plače v znanosti in tehnologiji, 2.052 evrov, v računalništvu in programiranju pa imajo povprečno plačo 1.935 evrov. 

Povprečna plača direktorja prodaje je 4.369 evrov, tehničnega direktorja 4.123 evrov in IT-direktorja 3.966 evrov.

Podjetja se vse bolj zavedajo, da morajo poleg zadovoljivega plačila svoj trud vlagati tudi v skrb za zaposlene in nenehno vlaganje v človeški kapital. Boris Dular, direktor kadrovskega sektorja v Krki je ob razglasitvi priznanja Ugledni delodajalec povedal:

»Razvijamo timsko delo, ki temelji na zavzetosti zaposlenih. Ob tem pa ima Krka zgrajen sistem skrbi za vse sodelavce, ki sega tako na področje pogojev za delo, varnosti in zdravja, izobraževanja in razvoja kadrov, kot tudi športnih in rekreativnih dejavnosti, kulture in drugih družbenih in socialnih ter dobrodelnih aktivnosti tako v podjetju kot zunaj njega.«

Hvaležnost delodajalca za delo, ki ga opravi zaposleni

Raziskava o zadovoljstvu pri delu, ki jo opravila revija Forbes je na prvo mesto kot najbolj pomemben dejavnik zadovoljstva postavila hvaležnost delodajalca za delo, ki ga opravi zaposleni. Udeležencem študije se zdijo pomembni dobri odnosi med sodelavci in nadrejenimi, prijetno ravnovesje med delom in osebnim življenjem, finančna stabilnost podjetja, vseživljenjsko učenje in karierni napredek ter občutek varnosti pred izgubo službe. Privlačna fiksna plača je šele na osmem mestu po pomembnosti. 

Kdo so še ugledni slovenski delodajalci?

Glede na rezultate raziskave Ugled delodajalca so se do sedaj med podjetji, ki so prejela najvišje ocene uglednega zaposlovalca poleg Krke in Leka, znašli še Aerodrom Ljubljana, Akrapovič, Banka Slovenije, Bayer, Dars, IBM Slovenija, Petrol, Pipistrel in Microsoft. 

Nekaj od podjetij, ki so kot delodajalci najbolj zaželeni, bo svoje kandidate iskalo tudi na najbolj obsežnem kariernem dogodku v Sloveniji, Kariernem sejmu MojeDelo.com, ki bo v Ljubljani potekal 29. novembra. Zanimanje za zaposlitev primernega kadra potrjuje že več kot 60 prijavljenih podjetij, kar kaže na to, da delodajalci usmerjajo precej energije v aktivnosti, s katerimi želijo odkriti prave člane ekipe. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice