Evropska unija je med osmimi superračunalniškimi centri, ki bodo gostili superračunalniško infrastrukturo EuroHPC, izbrala tudi slovenskega, ki bo v Mariboru.

Slovenija v sklopu projekta HPC RIVR v Mariboru postavlja vrhunski center za superračunalniške obdelave velikih podatkov, ki povezuje raziskovalce in razvojne centre. Center bo omogočal orodja, ki jih potrebujemo v dobi velikega podatkovja in obdelave podatkov, strojnega odločanja in skrbi za digitalno varnost.

Mariborski superračunalnik poimenovan po Juriju Vegi

Skupaj bo imelo osem evropskih superračunalnikov okoli 500 petaflopov računske moči. Največji trije bodo med petimi najzmogljivejšimi superračunalniki na svetu. Slovenski superračunalnik VEGA, ki bo ime dobil po matematiku Juriju Vegi, bo imel okoli 5 petaflopov računske moči, kar pomeni, da bi bil v tem trenutku na svetovni lestvici najzmogljivejših superračunalnikov umeščen okoli 35. mesta.

Superračunalniški centri bodo nastali v Mariboru, v Bolgariji (Sofija), na Češkem (Ostrava) in Finskem (Kajaani), v Italiji (Bologna), Luksemburgu (Bissen), na Portugalskem (Minho) in v Španiji (Barcelona). Podpirali bodo evropsko raziskovalno sfero in industrijo pri razvoju novih znanj ter aplikacij na področjih kot so medicina, napredni materiali, boj proti klimatskim spremembam, so sporočili z Arnesa.

Dolgoletno in uspešno sodelovanje raziskovalnih ustanov v okviru Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja – SLING, ki ga formalno zastopa Arnes, je Sloveniji najprej omogočilo izgradnjo superračunalniškega centra v Mariboru, sedaj pa tudi to, da bo postala vozlišče regionalnega in evropskega sodelovanja.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proti zdravnis… (nepreverjen)

Mafijske zdravnike za zapahe ... ne jim dovoliti 'mafiskih rasisticnih raziskav' !!

In reply to by Ne, ne bi medi… (nepreverjen)

za problematič… (nepreverjen)

https://www.24ur.com/novice/znanost-in-tehnologija/wakefield-split.html … so krivi crveni zdravniki ki cepijo z "strupi, falsificiranimi in lažnimi" cepivi

Starejše novice