Epidemija koronavirusa je številna delovna mesta odnesla, a nekatera tudi prinesla. Preverili smo, kako se s koronakrizo spopada gospodarstvo v Mariboru in okolici.

Kako je koronakriza vplivala na brezposelnost v Mariboru in okolici, smo povprašali v mariborski območni službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

V času prvega vala epidemije, od marca do konca maja 2020, se je v evidenco brezposelnih na mariborski območni službi zavoda prijavilo 4720 oseb.

»V primerjavi z letom 2019, ko je bil priliv 2069 oseb, govorimo o povečani prijavi v evidenco brezposelnih za 128,1 odstotka več oseb. To je zagotovo posledica negotovih razmer na trgu dela v času zapiranja številnih dejavnosti zaradi posledic covid-19,« so razkrili na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, Območni enoti Maribor.

Med vsem prijavljenimi v prvem valu epidemije je bilo 28,2 odstotka mladih v starosti do 29. leta.

V jesenskem valu je bilo odpuščanj manj kot spomladi

V drugem valu epidemije, torek oktobra in novembra 2020, se je v evidenco brezposelnih na mariborski območni enoti zavoda na novo prijavilo 2364 oseb. To je 6,3 odstotka več oseb kot v letu 2019 in precej manj kot v prvem valu epidemije.

»Delež mladih, ki so se v teh dveh mesecih prijavili v evidenco brezposelnih, je znašal 44,8 odstotka. To je primerljivo z letom 2019. Mesec oktober je namreč tisti, ko se v evidenco brezposelnih prijavi glavnina mladih, ki so zaključili študij oziroma so izgubili status študenta.«

Letos do novembra skoraj 39 odstotkov več prijav brezposelnih kot v enakem obdobju lani

V letošnjem letu od januarja do novembra so na mariborski območni enoti zavoda za zaposlovanje zabeležili 13.041 prijav v evidenco brezposelnih oseb. To je v povprečju zneslo 1186 prijav mesečno oziroma 38,6 odstotka več prijavljenih kot leto poprej.

V letu 2019 so v enakem obdobju beležili skupno 9619 prijav brezposelnih oseb oziroma v povprečju 874 prijav mesečno.

Največji priliv brezposelnih so letos beležili v mesecu aprilu, in sicer 2252 oseb. To je za 1549 oseb več kot v letu 2019 oziroma za 220,3 odstotka več novo prijavljenih brezposelnih oseb.

Številna delovna razmerja za določen čas niso bila podaljšana

»Podatki leta 2020 kažejo na razsežnost posledic epidemije covid-19 na celotno gospodarstvo, zmanjšanje zaposlenosti in posledično višanje števila registrirano brezposelnih oseb,« so strnili na mariborski območni službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

Med prijavljenimi brezposelnimi je bilo največ tistih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas, skupno 2075 oseb.

Kot trajni presežki sta bili opredeljeni 2102 osebi. Oboje je zagotovo posledica omejitve delovanja številnih gospodarskih panog.

Brez dela so največkrat ostali delavci v teh poklicih

Na mariborskem območju je bilo tako v prvem kot v drugem valu epidemije največ prijav v evidenco brezposelnosti iz dejavnosti gostinstva. Sledile so predelovalne dejavnosti, nato trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil, druge raznovrstne poslovne dejavnosti in gradbeništvo.

Glede na poklic se je v evidenco brezposelnih prijavilo v letošnjem letu največ natakarjev, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalni dejavnosti, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov, varilcev, kuhinjskih pomočnikov, kuharjev, tajnikov in tako naprej.

Med odjavljenimi iz evidence brezposelnih oseb na mariborskem območju beležijo največ odjav s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, sledijo odjave na področju gostinstva in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti.

V prihodnjega pol leta bodo najbolj iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje med delodajalci z deset ali več zaposlenimi dvakrat na leto izvaja raziskavo Napovednik zaposlovanja, katere namen je vpogled v kratkoročne načrte zaposlovanja ali zmanjšanja števila zaposlenih ter morebitne trenutne in predvidene prihodnje težave pri kadrovanju.

Delodajalci, ki so letos sodelovali v raziskavi (več kot 2800), so precej pozitivni glede gibanja zaposlenosti v prvem polletju 2021. Napovedujejo 1,3-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 26.000 zaposlitev.

Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih in gradbeništvu, največja zmanjšanja števila zaposlenih so predvidena v gostinstvu.

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji, prodajalci, varilci in vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Ali bo sedaj prišel Janša na obisk v MB ?

Navijac (nepreverjen)

Sranje.Zal se pricakuje se vec tega

Default (nepreverjen)

Maribor crkuje na obroke in to ze dolgo

Starejše novice