Prvi pozitivni vzorec angleškega seva je bil sprejet v laboratorij v Mariboru 11. januarja, in sicer je bil odvzet v Murski Soboti.

Trenutno je devet regij v rdeči fazi, tri pa so v črni, vlada pa bo stanje ponovno presojala danes. Danes objavljeni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da se razmere slabšajo v večini regij, včerajšnji podatki so le za Podravsko, Goriško in Notranjsko regijo nekoliko bolj optimistični

Porast okužb je opazen v občinah Obalno-kraške, Pomurske in Gorenjske regije. Še vedno ostaja visoko število novih okužb tudi v Posavski in Zasavski regiji.

Število hospitaliziranih najnižje v zadnjih dveh mesecih

Trenutno sedemdnevno povprečje okužb znaša 1245, kar je slabše kot včeraj, ko je bilo to število 1227.

Kot pozitivno pa velja izpostaviti, da je hospitaliziranih s covidom za 20 oseb nižje kot včeraj in znaša danes 1144 bolnikov. To je ena izmed najnižjih številk v zadnjih dveh mesecih. Na nacionalni ravni tako ostajata izpolnjena oba pogoja za rdečo fazo, to je sedemdnevno povprečje pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200. 

Vir okužb še vedno delovna mesta, stališče Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede šol nespremenjeno

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je v nadaljevanju predstavila aktualno epidemiološko situacijo v Evropi in po svetu. Potrjenih je bilo že preko 49 milijonov okužb in preko dva milijona smrti povezanih s covidom.

Pri nas delež pozitivnih PCR testov vztraja med 20 in 27 odstotki, kot najverjetnejšo lokacijo okužbe še zmeraj večina navede delovno mesto, najpogosteje pa je izvor okužbe neznan. 

Epidemiologinja je spregovorila tudi o sevih, ki krožijo po svetu, to so angleški, južnoafriški in brazilski sev. Angleški sev je bil potrjen že v 23 državah Evropske unije, tudi pri nas. Od 21. januarja je bilo potrjenih že 1300 primerov angleškega tipa virusa v Evropski uniji.

Po besedah Čakš Jagrove se delo epidemiologov pri obravnavi angleškega seva ne razlikuje in dodatni ukrepi niso potrebni. Potrdila pa je tudi, da stališče Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede šol ostaja enako in sledi smernicam Svetovne zdravstvene organizacije, torej da se zadnje zapirajo in prve odpirajo. 

Od 877 vzorcev jih je bilo 16 pozitivnih na angleški sev

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je predstavila aktualno stanje glede angleškega seva virusa v Sloveniji. Minulo soboto so kot donacijo slovaške vlade prevzeli testne komplete, ki so zadoščali za izvedbo 2400 PCR reakcij, za analizo enega brisa pa sta potrebni dve reakciji, kar pomeni da testni kompletni omogočajo analizo 1200 vzorcev.

Naslednji dan so testne komplete razdelili med šest laboratorijev v državi in pričeli z delom. Na vsakem desetem PCR pozitivnem testu so tako izvedli dve dodatni PCR reakciji, da bi ugotovili prisotnost angleškega seva. Do ponedeljka so analizirali 877 vzorcev in pri 16 vzorcih dobili pozitiven rezultat.

»Prvi pozitivni vzorec angleškega seva je bil sprejet v laboratorij v Mariboru 11. januarja, in sicer je bil odvzet v Murski Soboti, naslednja dva pozitivna sta bila sprejeta 16. januarja. Pozitivnih vzorcev nismo našli na mariborskem, koprskem in celjskem področju,« je pojasnila direktorica. Pri prvem pozitivnem vzorcu je sicer šlo za osebo s krajem bivanja v občini Beltinci.

V Sloveniji še ni zelo razširjen

Kot je poudarila, je prezgodaj govoriti o tem, da so to potrjeni primeri, saj je šlo za presejalni test in bodo potrditveni status dobili šele z rezultati sekvenciranja. Sicer pa trenutno poteka poizvedovanje o razpoložljivosti teh testov na trgu, govora pa je tudi o tem, kako sledenje oblikovati v prihodnosti, torej z obsežnim sekvenciranjem kot tudi presajanjem pozitivnih PCR testov z dodatnimi testi.  

»Angleški tip virusa ima 23 mutacij, ki ga razlikujejo od tistega virusa v Wuhanu. Zaenkrat kaže, da se angleški sev še ni zelo razširil po Sloveniji, a razporejenost po državi pomeni, da je bilo očitno vnosov več,« je še pojasnila Žohar Čretnikova.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Grof (nepreverjen)

Kaj lažete ! Preverite NIJZ podatke in zapišite prave rezultate .

huda luknja (nepreverjen)

Mariborski župan ga ma u riti - ga morjo u rit testirat - smrdljivc !

Ragnar The King (nepreverjen)

Mate en vlki sev v glavi muteci

Starejše novice