FOTO: Jan Rozman
Mariborski mestni svetniki so v prvem branju potrdili predlog novega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Ta naj bi zagotovil pravičnejšo porazdelitev plačevanja tega prispevka.

Spremembe naj bi se najbolj poznale pri gospodarskih družbah. Dravske elektrarne Maribor naj bi tako po novem namesto 800.000 evrov na leto plačeval 200.000 evrov.

V središču mesta kvadratni meter 7 centov dražji

Nižja plačila s strani gospodarstva naj bi nadomestili s povečanim zajemom stanovanjskih in poslovnih nepremičnin iz registra ter manjšim povišanjem prispevkov. Za stanovanje v središču Maribora bi bilo tako po sprejetem predlogu v prvem branju namesto 1,11 evra za kvadratni meter treba plačati 1,18 evra.

Do nove ureditve, ki dodatno obremenjuje občane, so kritični v SD in SMC. Župan Fištravec je obrazložil, da so bili v nov odlok »prisiljeni«, svetniki pa so ga v prvem branju potrdili s 14 glasovi za in tremi proti.

Dokapitalizacija Pogrebnega podjetja

Mestni svetniki so tudi potrdili dokapitalizacijo Pogrebnega podjetja Maribor s stvarnim vložkom v višini 415.000 evrov, kar pomeni upepeljevalnico na pokopališču Dobrava. Upepeljevanje pokojnikov se namreč po novem izvaja kot tržna dejavnost, sprememb cen za občane pa naj ne bi bilo.

150 tisočakov za odpravo posledic majskega neurja

Na seji so svetniki soglasno sprejeli investicijsko dokumentacijo za izgradnjo nove povezovalne ceste v Poslovno proizvodni coni Tezno, soglašali pa so tudi z investicijskim programom za ureditev Lackove ceste, kjer bo urejeno tudi novo krožišče. Svetniki so iz proračunske rezerve namenili 150.000 evrov za nujna dela ob odpravljanju posledic majskega neurja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
že prav (nepreverjen)

Zelo malo verjetno pa je, da bo kak cent zanemarjenemu levemu bregu tudi ostal.
Center ni nobena elitna lokacija, je bolj geto kjer nas je sram pred turisti.

Starejše novice