Več opozicijskih strank je obsodilo dogajanje med koncem tedna, ko je več uniformiranih pripadnikov Štajerske varde izvajalo aktivnosti na zasebnem zemljišču, nato pa obkolilo policijsko postajo v Slovenski Bistrici.

Predstavniki opozicije pričakujejo tudi ukrepanje vlade, sicer ne izključujejo niti še kakšne interpelacije, poroča STA.

Po besedah predsednika SD Dejana Židana je paravojaška enota na nek način celo ustrahovala policiste. V stranki ocenjujejo, da sedanja ustavna in zakonska ureditev onemogoča delovanje paravojaških enot, a se to ne odraža v praksi. Kot je pojasnil, so zato pripravili popravke zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje. Predloga so poslali opozicijskim strankam, s katerimi si želijo predloga zakonov skupaj vložiti v proceduro.

Pozitivno so se na to pobudo že odzvali v LMŠ. Vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović je ob tem spomnil, da so v LMŠ zakonske rešitve, ki bi onemogočile delovanje vard, pripravili že novembra lani, a v državnem zboru te niso prejele zadostne podpore, poroča STA.

»Zato se nam zdi nujno, da s temi zakonskimi rešitvami poskusimo še enkrat in verjamemo, da bomo tokrat dobili podporo,« je dejal.

Ponovil je tudi, da v LMŠ obsojajo ravnanja in dejanja paravojaških oziroma parapolicijskih skupin, tako imenovanih vard, ki želijo prevzemati pristojnosti in naloge policije. Kritičen je bil tudi do tega, da se minister za obrambo Matej Tonin in notranji minister Aleš Hojs na dogajanje še nista odzvala. »Če lahko razumem, da so v NSi in SDS tiho, pa zelo težko razumem tišino koalicijskih partnerjev, DeSUS in SMC,« je dodal.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je bil v izjavi za medije kritičen tako do delovanja prejšnje kot do delovanja sedanje vlade. Ocenil je, da trenutna oblast vardo podpira. »Še preden je Matej Tonin kot obrambni minister nastopil svojo funkcijo, je povedal, da ne vidi nobenega problema, da se ne bi teh ljudi, če so prostovoljno pripravljeni ščititi mejo, kar vključilo v uradne strukture Slovenske vojske,« je povezal Mesec.

V Levici od pristojnih pričakujejo ukrepanje. »Pričakujemo, da se bo oblast vsaj na tej točki zganila, predvsem odgovorna ministra Tonin in Hojs. V nasprotnem primeru jim bomo dali možnost za odgovore na interpelaciji,« je dejal Mesec.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin se je na dogajanje odzval v večerni informativni oddaji na POP TV. Po njegovih besedah je bil tak pritisk Štajerske varde na policijo popolnoma nesprejemljiv in se ne bi smel zgoditi. »V demokratični državi je to nedopustno,« je poudaril. Upa, da bodo organi pregona ustrezno ukrepali.

Ostali odzivi na dogajanje v Slovenski Bistrici iz koalicije, ki se je na Brdu pri Kranju sicer ukvarjala s tretjim protikoronskim paketom in razmerami v lastnih vrstah, so bili sicer skopi. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po koalicijskem vrhu zgolj ponovil stališče stranke, da varnost v Sloveniji zagotavljajo za to pristojni državni organi, poroča STA.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je sredi dneva dejal, da je bil doslej z dogajanjem seznanjen le iz medijev, zato ga težko komentira, še preden se o njem opredelijo na policiji. Ta je sicer pozno popoldne v odzivu pojasnila okoliščine dogajanja in poudarila, da nasprotuje ustanavljanju vaških straž z namenom prevzemanja nalog državnih organov.

V poslanski skupini SMC so incident označili kot nedopusten. »Štajerska varda si ne le jemlje pravico, da maršira ob slovenski meji, rekoč, da gre pri tem za izpolnjevanje nekega višjega poslanstva, pač pa si jemlje tudi pristojnosti, ki jih nima in v katere ne sme posegati,« so dodali.

Početje pripadnikov varde je po njihovi oceni nesprejemljivo in do države ter državljanov žaljivo. »Država ni in ne more biti udeleženka bizarnih resničnostnih šovov v režiji samooklicanih varuhov slovenstva,« so zapisali v poslanski skupini SMC, kjer pričakujejo, da bodo pristojni organi pohiteli s postopkom ugotavljanja odgovornosti za nedopusten pritisk na delo policijske postaje.

Minuli konec tedna je namreč okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Kranjska varda, izvajalo aktivnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so z njimi zaključili, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo.

Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebook profilu.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

Policaja sta bila posrana do kolen. Jaz sem malo prestrašen, da imamo tako policijo. Saj policaj ni tri pametne besede povedal.
Bi pa našo mejo lahko varovali kolesarji. Jih je dovolj za celo mejo. Se ne rabijo voziti po Mariboru in Ljubljani. Bi lahko s tem kaj koristnega naredili. Sedaj pa po nepotrebnem trošijo energijo.

Legionar (nepreverjen)

To je sramota za policijo ! Fuj......

lolek z butale (nepreverjen)

Policaj je neodgovorno ravnal, zdaj ga pa gnoj SLaK, z svojo levico hoče obraniti. Sram vas naj bo!!!!!!

In reply to by Legionar (nepreverjen)

Starejše novice