Odbora državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter za gospodarstvo sta na skupni seji podprla izgradnjo zahodne obvoznice Slovenska Bistrica, ki je ključna za razvoj in rast tamkajšnjega podjetja Impol.

Sklic skupne seje dveh odborov je zahtevala poslanska skupina SDS. Poslanka Karmen Furman je pojasnila, da jih skrbijo vladni proračunski načrti, saj da ti ne zagotavljajo zadostnih vlaganj v investicije, ki podpirajo in pospešujejo gospodarsko rast. »Teh investicij je bistveno premalo, za tiste, ki so vključene, pa je namenjenih bistveno premalo sredstev, da bi se lahko realizirale v doglednem času,« je dejala.

Gradnja bi se morala pričeti že februarja letos

Izpostavila je primer družbe Impol iz Slovenske Bistrice, ki bi si hkrati z obvoznico uredila oskrbo z električno energijo. Po dogovoru z državo bi se morala gradnja obvoznice začeti že februarja letos, a se ni, poroča STA.

Predsednik upravnega odbora Impola Jernej Čokl je povedal, da jim je izvedena prva faza projekta omogočila gradnjo štirih novih hal. Pridobili so za 60 milijonov evrov poslov, dodatno pa bodo zaposlili še od 30 do 40 ljudi, ob tem pa imajo možnost nadaljnje širitve. A sedaj morajo pridobljene posle tudi uresničiti.

Investicije v prometno infrastrukturo vplivajo na gospodarsko rast

Državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler se je strinjala, da investicije v prometno infrastrukturo dokazano vplivajo na gospodarsko rast. V zvezi z bistriško zahodno obvoznico je pojasnila, da je sporazum o sofinanciranju že pripravljen in ga je Impol potrdil, čakajo še na občino. Pridobljena je večina potrebnih zemljišč in potrjen investicijski program. V pripravi je vloga za gradbeno dovoljenje, ki bi lahko bila konec tega ali v začetku prihodnjega meseca poslana na upravno enoto, še poroča STA.

Cesta bi lahko bila končana poleti 2021

V prvem četrtletju prihodnjega leta bi lahko objavili javno naročilo za izvedbo del, poleti bi lahko podpisali pogodbo z izvajalcem. Približno tri ali štiri mesece bo nato trajalo polaganje kablovoda, avgusta 2021 pa bi bila cesta lahko končana, je pojasnila.

Člani odborov so se v razpravi strinjali, da je Impol pomembno in uspešno podjetje. So pa koalicijski poslanci predlagali nekoliko spremenjene sklepe od tistih, ki so jih pripravili v SDS, zaradi nekaterih pojasnil ministrstva za infrastrukturo. V SDS so svoje predloge sklepov kasneje umaknili in odbora sta koalicijski predlog potrdila brez glasu proti, še poroča STA.

Tako poslanci vlado pozivajo, da v 15 dneh pripravi seznam investicij iz obdobja zadnjih 10 let, za katera so bila namenjena sredstva iz proračuna, ter seznam konkretnih investicij, ki so predvidene v predlogu proračuna za 2020. Prav tako vladi odbora predlagata, da zagotovi zadostna sredstva za projekt izgradnje zahodne obvoznice Slovenska Bistrica, in sicer dva milijona v prihodnjem letu in 4,8 milijona evrov v 2021.

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je ugotovila, da je »lepo, da smo moči združili levi in desni.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice