slika je simbolična.
Magna Steyr naj bi se v Gradcu zaradi slabših razmer v avtomobilski industriji otresla okoli 700 delovnih mest.

Po poročanju avstrijskih medijev naj bi v Magni nameravali odpustiti večje število delavcev, ker prihaja do postopnega opuščanja proizvodnje BMW serije 5. Prvi na udaru naj bi bili agencijski delavci, ki nimajo neposredne pogodbe o zaposlitvi z Magno. 

Magna in BMW zaenkrat molčita

Predstavnik za odnose z javnostmi pri Magni, Ray Husetovic, odpuščanj ni želel ne potrditi ne zanikati in je prosil za razumevanje, saj namreč govoric in špekulacij na trgu ne morejo komentirati. Ravno tako ne nameravajo dajati komentarjev v imenu njihovih strank v smislu načrtovanja količin.

Tudi v BMW Austria so podali podoben odgovor, saj vidijo v Magni dolgoročnega strateškega partnerja za proizvodnjo in razvoj vozil ter ne nameravajo dajati informacij o podrobnostih njihovega globalnega načrtovanja količin.

Skoraj 10.000 zaposlenih, industrija pa v krizi?

Že v letošnjem letu naj bi BMW proizvedel skoraj 25 tisoč enot manj kot v lanskem letu. Na lokaciji Gradec Thondorf je zaposlenih okoli 10 tisoč ljudi, veliko od teh Slovencev, predvsem iz Štajerske in Pomurske regije, zato morebitna odpuščanja vplivajo tudi na naše gospodarstvo. Poleg BMW serije 5, izdelujejo tudi model Z4 in Jaguar I-Pace in E-pace ter Mercedes G-razred in Toyoto GR Supra.

Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Harald Mahrer je dejal, da vidi prednost v domači avtomobilski industriji pri preobrazbi v elektromobilnost in v avtonomni vožnji, zato se glede njene prihodnosti ne boji.

Na drugi strani sta pa na Štajerskem zaskrbljena Komunistična partija in GLB (sindikat), ki pozivata vlado k sklicu nujnega vrha, kjer bi razpravljali z Magno o nadaljnjih možnostih. Pravijo, da je avtomobilska industrija v krizi, zato je to za Gradec in celotno Štajersko zelo kritično, saj je regija preveč odvisna od te industrije.

V Avstriji industrija obrača milijarde, pri nas se investicije nadaljujejo

Avtomobilska industrija je zelo pomembna za avstrijsko gospodarstvo, saj je bila v letu 2018 vrednost proizvodnje 24,4 milijarde evrov, kar je šest odstotkov več kot v letu 2017. V tem sektorju je v Avstriji zaposlenih kar 80 tisoč ljudi.

Velika zaposlovanja in odpuščanja tako načeloma niso nič nenavadnega, saj je to posledica zmanjšanja ali povišanja povpraševanja in naročil. Magna v hoški lakirnici zaposluje okoli 200 ljudi in ravno pred kratkim, kot je razvidno iz javnih podatkov,  je prišlo v prostorih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, do sestanka s predstavniki Magne glede poteka izvajanja druge in tretje faze projekta v Hočah.

Glede morebitnih odpuščanj v Gradcu bo več znanega v naslednjih dneh, saj naj bi, po naših neuradnih informacijah, se začela vršiti konec tega meseca.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MestniRedar (nepreverjen)

Ko bojo ljudje skapiral, da je Magna POČIVALŠKOV nateg Štajercev, bo prepozno.

Dejan_V (nepreverjen)

Kaj bo prepozno? In zakaj bi bil nateg, saj nismo za to nič plačali.

In reply to by MestniRedar (nepreverjen)

Starejše novice