Odredba za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov naj bi bila naknadno nepooblaščeno zamenjana, in sicer tako na policiji kot na tožilstvu in pri preiskovalnem sodniku.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je komisiji državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavil dokaze, ki po besedah predsednika komisije Mateja Tonina govorijo o tem, kako je bila v enem izmed Kanglerjevih primerov »na neprimeren, morda celo nezakonit način zamenjana odredba za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov«.

Dokazi, predstavljeni na današnji zaprti seji komisije, po Toninovih besedah kažejo, da je policija v enem izmed primerov zoper Kanglerja pripravila seznam telefonskih številk, za katere je želela, da preiskovalni sodnik odredi uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, poroša STA. 

Zahtevo je predala tožilstvu, ta pa preiskovalnemu sodniku, ki je izdal odredbo o uporabi prisluhov. A je bila nato po Toninovih besedah odredba naknadno nepooblaščeno zamenjana, in sicer tako na policiji kot na tožilstvu in pri preiskovalnem sodniku.

Slednje po besedah predsednika komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb hipotetično pomeni, da lahko preiskovalni sodnik odredi prisluhe za telefonsko številko, za katero obstajajo utemeljeni razlogi, da se ji prisluškuje, »nato pa očitno obstaja način, da se odredbo zamenja in se prisluškuje neki drugi številki, za katero ni odredbe«.

Po Toninovih besedah je bila na seji komisije navzoča vrhovna sodnica, ki je jasno povedala, da v primerih, ko se v odredbah pojavi napaka, obstaja določen protokol, kako se to popravi - preiskovalni sodnik o tem tudi naredi zabeležko, vendar tega v tem primeru ni bilo. 

»Gre za hudo nepravilnost, ki lahko povzroči, da sodnik v dobri volji odredi prisluhe zoper mene, potem pa lahko očitno nekdo doseže, da se na tej odredbi moja številka zamenja za drugo in se ji prisluškuje,« je dejal Tonin.

Nepravilnost v Kanglerjevem primeru so ugotovili na podlagi dokumentov operaterja, izvajalca prisluhov, ki je »na srečo naredil kopijo prvotne odredbe«, je dodal Tonin.

Tudi zato je komisija sklenila, da bo magnetogram Kanglerjevega pričanja pred komisijo dostavila policiji, ki bo morala nato pripraviti odzivno pričanje in pojasniti, kako je odpravila nepravilnosti.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

Daj Kangler spokaj že enkrat. Nehaj samo jamrat. Glumiš nedolžno ovčko. Pozabljaš povedat da si dejansko bil obsojen (na podlagi dejstev) in je bilo razveljavljeno zaradi napake v postopku. Na proračunu si celo življenje, zdaj bi še rad šel v Bruselj. In nam boš spet razlagal kako si poleg službe u Bruslju popoldan uspešno kmetoval in prišparal.

Sirotka (nepreverjen)

Zakaj se novinarji ne vprasate zakaj je Kangler moral zapustiti policijo?

u ZAPOR (nepreverjen)

Za nezakonite nepravilnosti in goljufije u ZAPOR! Tudi Kangler ne more biti nad zakonom.

Starejše novice