*Fotografija je simbolična
O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in vladni govorec Jelko Kacin.

V zadnjem obdobju beležimo zelo visoke številke novo okuženih stanovalcev v domovih za starejše. Samo včeraj je bilo novih okužb pri stanovalcih 229, ob tem pa še dodatnih 65 okužb med zaposlenimi, kar skupaj nanese na skoraj 300 okužb povezanih z domovi za starejše v enem dnevu. 

Kot je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, porast števila okužb v socialno varstvenih zavodih sledi z zamikom dogajanju pri omejevanju širjenja virusa v Sloveniji. 

»Trenutno smo priča porastu, ki gotovo povzroča dodaten stres in stiske, tako za stanovalce in svojce, kot za zaposlene in njihove družine. V Sloveniji je ta hip, od skupaj okoli 19 tisoč stanovalcev, aktivno okuženih 1551 stanovalcev, od skupaj 12.287 zaposlenih v socialno varstvenih zavodih,  pa jih je okuženih 718,« je dejal resorni minister in izrazil sožalje vsem svojcem, ki so izgubili svoje bližnje zaradi koronavirusa ter pozval k upoštevanju ukrepov.

V prvem valu epidemija koronavirusa 90 odstotkov domov ni imelo okužb, a zdaj je razmerje obrnjeno, saj preko 80 odstotkov domov za starejše ima ali je imelo virus. Ob tem minister dodaja, da virus s pomočjo zaposlenih, strokovnih služb, protokola in s količinami zaščitne opreme in dobrim sodelovanjem z lokalno skupnostjo, civilno zaščito, epidemiologi in predstavniki zdravstvenih domov, hitro obvladujejo in uspevajo obvarovati starejše. 

VIR: Vlada RS (Twitter)
FOTO: GOV.SI

Prioritete ministrstva za delo

V nadaljevanju je Cigler Kralj predstavil ukrepe njegovega resorja, ki so vsebovani v šestem protikoronskem paketu. Po njegovih besedah ukrepi izhajajo iz treh prioritet: odziven trg dela, celovita skrb za starejše in pregleden ter uporabniku prijazen socialni sistem.

Ukrepi so naslednji:

  • Poenostavitev postopkov prijav zaposlenih v okviru obveščanja o nameravanem organiziranju dela na domu (med 19.10 in 10.11 je prijavo oddalo skoraj 4000 delodajalcev, v istem obdobju lani je bilo prijavljenih le 126 zaposlenih)
  • Ukrep subvencioniranja skrajšanja delovnega časa podaljšan do konca junija 2021
  • Zvišanje povračila nadomestila plače za čas čakanja na delo doma z 890 evrov bruto na največ 1800 evrov bruto (povprečna plača), in sicer za vloge od meseca novembra 2020 dalje
  • Dopolnitev v #PKP6 sedaj določa, da dodatek za delo v sivi in rdeči coni (30 odstotkov osnove plače) velja ne glede na razglašeno epidemijo. Na ta način se zaposlene dodatno nagradi za delo v rdeči in sivi coni, neodvisno od določb kolektivne pogodbe
  • Sprememba pogojev za zavrnitev zaposlitve - Obveznost sprejema primerne zaposlitve bo nastopila takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb in ne šele po poteku 3 mesecev od vpisa, kot je to sedaj. Umika se pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu in pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna (namen je tudi na ta način pomagati domov za starejše pri kadrovski problematiki)
  • Bolj enostavno vlaganje vlog na centre za socialno delo - vloge se v v času razglašene epidemije lahko vložijo tudi po elektronski pošti, z ali brez elektronskega podpisa ali s fizičnim podpisom in skeniranjem
  • Sodbuda za tiste, ki bodo sklenili pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Inna123 (nepreverjen)

Kdo pa prinese virus v domove?

Starejše novice