Sodišče mora v roku treh delovnih dni določiti začasnega direktorja, da izplačilo plač delavem ne bo ogroženo.

Delavci, ki so še v soboto ponoči delali, da bi lahko odprli največje križišče v Mariboru, so močno razočarali. Čutijo se nemočne. Bliža se rok za izplačilo plače, a močno dvomijo, da bo denar 18. avgusta na računih. Zato so na jutranjem zboru delavci sklenili, če plač 18. avgusta ne bo, bodo naslednji dan, torej 19. avgusta zjutraj, pričeli s stavko.

Sodišče mora določiti začasnega direktorja

Predsednik sindikata Drago Buček in podpredsednik Branko Novak sta se tako ob 13. uri sestala s podžupanom Mestne občine Maribor Sašom Pelkom.

»Že v petek smo pozvali sodišče v skladu s tem, da nadzorni svet več ni sklepčen, da oni začasno imenujejo direktorja. Po sodni praksi naj bi v roku treh dni sodišče to imenovalo, kdor koli bo, pomeni, da bo nekje od srede dalje podjetje spet imelo vpisnika in izplačilo plač ni vprašljivo,« je Pelko dejal po sestanku. 

Kot še pristavil, je občina sodišču predlagala imenovanje Matjaža Krevlja, predstavnika delavcev v nadzornem svetu pa Marka Plečka. Sodišče bo najverjetneje sledilu predlogu večinskega lastnika, torej občine. Iz sodne prakse izhaja, da bo sodišče direktorja imenovalo v treh delovnih dneh.

Delavci v negotovosti

»To, kar se dogaja sedaj, odkar je gospod Fištravec na občini, v zgodovini Nigrada ni bilo. Podjetje na tak način enostavno ne more delati. Danes enega privlečejo, jutri drugega. Zdaj pa smo, kjer smo, da niti pogodb ne moremo več sklepati,« je na jutranjem zboru med drugim dejal eden izmed zaposlenih.  

»Razumem razjarjenost delavcev, jaz bi na njihovem mestu enako ravnal, sploh ko je vprašljivo izplačilo plač. To so delavci, ki delajo trdo, v tem času, ko je velika vročina, ko so drugi dejansko v klimatiziranih pisarnah in ko pride do izplačila plač verjamem, da vsak lahko razjarjen,«  pa odgovarja mariborski podžupan.

Kaj bo s poslom za 900.000 evrov?

»Ponudb ne izdajamo, računov ne izdajamo, ker preprosto nimamo podpisnika. Do 5. v mesecu bi morali izdati račun po koncesijski dejavnosti za vzdrževanje prometnih površin, a ga nismo izdali. Danes pričakujemo pogodbo v vrednosti 900.000 evrov za ureditev ceste Zmage, ki jo moramo podpisati v roku osmih dni. Predhodno moramo dobiti soglasje nadzornega sveta. In ne pričakujem, da se bo to zgodilo. To, kar se bojijo delavci, da ne bo plač. Mislim, da bo to kaj kmalu,« je ena izmed zaposlenih še opisala trenutno stanje v podjetju. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice