V kidričevskem podjetju Boxmark, kjer izdelujejo avtomobilske sedežne prevleke, napovedujejo velike spremembe.

V podjetju Boxmark iz Kidričevega so zaradi spremenjenih razmer na trgu pripravili program prestrukturiranja, v katerega je zajetih 900 delavcev.

Po zagotovillih generalnega direktroja Boxmarka Marjana Trobiša to ne pomeni, da bodo toliko ljudi tudi odpustili. Razkril je, da odpuščanja bodo, vendar njih število še ni znano.

»Preuranjeno je govoriti o številkah, zdaj samo v fazi prestrukturiranja,« je za STA dejal Trobiš in dodal, da bodo več sto zaposlenih premestili na druga delovna mesta v druge oddelke. Zaradi tega pa morajo delavce odpustiti in jim ponuditi nove pogodbe, vse skupaj pa zajeti v programu presežnih delavcev, ki so ga predložili zavodu za zaposlovanje.

Trg se ohlaja

V Boxmarku je po poročanju STA trenutno zaposlenih 1.450 delavcev. Podjetje se bo zdaj osredotočilo na nove tehnologije, ki potrebujejo manj delovne sile. V družbi hkrati načrtujejo tudi prestrukturiranje samega podjetja.

Glede na napovedi naj bi se povpraševanje na trgu v prihodnje ohlajalo, celotna avtomobilska industrija se namreč sooča s tehnološkimi spremembami.

Po poročanju STA je lani družba Boxmark prepolovila izgubo, kar bo besedah generalnega direktora pomeni, da so na dobri poti. Hkrati so vpeljali veliko novih programov in v prihodnje pričakujejo dobiček.

Po ocenah bi brez dela lahko ostalo do 300 ljudi

»Podjetju v zadnjem obdobju zmanjkuje naročil, napovedi za letos niso najbolj rožnate, zato so se tudi odločili, da nam sporočijo program presežnih delavcev,«je za STA potrdil direktor ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik.

Po njegovih besedah podjetja v programu razreševanja presežnih delavcev upoštevajo vse za neko daljše obdobje, upoštevajo najbolj črne scenarije, kaj se lahko zgodi, če se neki posli ne pridobijo. A podjetja najprej iščejo notranje rezerve.

»Podjetja najprej iščejo prerazporeditve. To skupno število v programu presežnih delavcev vsebuje vse te prerazporeditve; notranje in zunanje ter v končni fazi tudi tiste, ki pridejo na zavod za zaposlovanje,« je pojasnil Žirovnik.

Tomaž Žirovnik ocenjuje, da bi v spomladanskem času lahko službo izgubilo do 300 zaposlenih iz Boxmarka.

Zadnja leta Boxmark posluje negativno

Po besedah Tomaža Žirovnika so razmere na trgu dela, ki ga pokriva ptujska služba zavoda za zaposlovanje, še dokaj ugodne. V prihodnjih dveh do treh mescih bi zaposlitev v lokalnem okolju lahko dobilo od 100 do 150 delavcev. Žirovnik je dejal, da so šivilje verjetno tiste zadnje, ki bodo izgubile delo.

Težave Boxmarka so se nakazovale že lani. Družba je decembra opustila proizvodnjo v svoji enoti v Murski Soboti, delo je izgubilo 186 zaposlenih, za selitev na delo v Kidričevo se je odločilo 14 zaposlenih. Boxmark zadnja leta posluje negativno.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
puklasti miha (nepreverjen)

Jaz pa bi zaposlil enega direktorja
v moji firmi Rdeči tajkun d.o.o
pogoj;
dokončan fakulteta za politične vede
iz Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani
Kandidati iz drugih univerz nimajo možnosti

Starejše novice