V kidričevski tovarni Talum bodo otvorili največji hranilnik električne energije v širši regiji.

8. oktobra bodo slavnostno otvorili največji hranilnik električne energije v širši okolici. Otvoritve se bo udeležil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in mnogi drugi gospodarstveniki na področju energetike.

To je drugi projekt podjetja Ngen, katerega ustanovitelja sta Roman Bernard ter Damian Merlak. V lanskem oktobru so namreč na Jesenicah odprli prvi hranilnik električne energije. Gre za baterijo ameriškega proizvajalca Tesla, žirovniško podjetje pa je razvilo programsko rešitev, ki samostojno upravlja naprave, vključene v virtualno elektrarno.

Že ob postavitvi jeseniške baterije so napovedali postavitev še enega hranilnika električne energije. 

Zakaj potrebujemo hranilnike energije? 

S hranilniki rešujemo problem, kako energijo shraniti za kasnejšo uporabo. Brez možnosti shranjevanja morata biti namreč proizvodnja in poraba v vsakem trenutku izravnani. 

Težave se pojavijo, ko proizvodnja postane odvisna od zunanjih dejavnikov. Proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov je na primer odvisna od vremena. Za premostitev teh proizvodnih lukenj potrebujemo sisteme za shranjevanje.

Teslini baterijski hranilniki tudi v Pekrah

Pred dobrim tednom je z Nizozemske v razdelilno transformatorsko postajo Pekre pri Mariboru prispel konvoj tovornjakov s Teslinimi baterijskimi hranilniki. Baterijske hranilnike so v ponedeljek z dvigalom postavili na pripravljene temelje. 

Kot so sporočili iz družbe ELES, bo montaža baterijskega hranilnika potekala predvidoma do konca oktobra, začetek obratovanja pa je predviden v decembru letos.

Skupna nazivna moč Teslinih hranilnikov, ki so prispeli v Pekre, je pet megavatov, zmogljivost pa 25 megavatnih ur. 

Hranilnik je del prve faze mednarodnega projekta pametnih omrežij Sincro.Grid. Vgradili bodo dva identična hranilnika, drugi bo postavljen v razdelilno transformatorsko postajo Okroglo. 

Namen projekta je omogočiti učinkovitejšo uporabo obstoječega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji in na Hrvaškem, so še sporočili iz družbe ELES. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice