FOTO: Mediaspeed
Mestna občina Maribor bo vendarle dobila še četrto podžupanjo. Županu Saši Arsenoviču je v tretjem poskusu uspelo dobiti podporo za spremembo statuta. Podžupanja bo postala Alenka Iskra.

Mariborski mestni svetniki so pred začetkom seje soglasno obsodili nedeljski napad na sodnico Danielo Ružič, nato pa v tretjem poskusu podprli spremembo statuta in omogočili imenovanje še četrte podžupanje. Mariborska občina že ima tri podžupane, Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga ter Heleno Kujundžić Lukaček. Po spremembi statuta bo četrto podžupansko mesto lahko prevzela Alenka Iskra. Spremembo statuta so podprli tudi v Listi župana Andreja Fištravca, kjer si obetajo več podpore kulturnega ministrstva pri reševanju problematike Mariborske knjižnice.

Maribor preobremenjen s hrupom

Mestni svet se je seznanil tudi s strateško karto hrupa v občini. Slednja bo podlaga za pripravo načrta in nato ukrepov za zmanjšanje hrupa v štajerski prestolnici. Glede na veljavne mejne vrednosti je zaradi hrupa v mestu preobremenjenih 20.000 prebivalcev, v celodnevnem obdobju pa 16.000, je po poročanju STA opozoril Janez Drev iz podjetja Epi Spektrum. Največji povzročitelj hrupa v mestu je promet, pri čemer je največja težava ta, da mesto nima obvoznice in se ves tranzit vali skozi mesto.

Marprom bo najel posojilo

Mestni svetniki so podprli prodajo 14,5-odstotnega deleža mestne občine v avtobusnem podjetju Arriva Štajerska, za kar bo občina iztržila 1,6 milijona evrov. Marpromu pa so s potrditvijo rebalansa proračuna odobrili najem novega skoraj milijon evrov visokega kredita.

Direktod družbe Bernard Majhenič je pojasnil, da bodo za zagotavljanje tekoče likvidnosti najeli 850.000 evrov dolgoročnega bančnega posojila, za leto dni pa bodo za 100.000 evrov na računu povečali limit.

Nakup zemljišča na Pobrežju za stanovanjsko gradnjo

Potrdili so tudi finančni načrt medobčinskega stanovanjskega sklada. Ta po navodilu mestne občine letos ne bo obnavljal objekta na Šentiljski cesti, kjer bi pridobil sedem stanovanj, prav tako pa ne bo prodal nekaterih odsluženih stanovanj. Posledično bo poslovno leto zaključil z nekaj več kot 300.000 evrov minusa.

Župan Arsenovič je predlagal, da bi občina odkupila zemljišče v mestni četrti Pobrežje, ki je zdaj v lasti DUTB. Predlog so svetniki podprli, občina pa bo tako lahko oddala zavezujočo ponudbo za največ 1,1 milijona evrov. Zemljišče bodo namenili za namensko stanovanjsko gradnjo, piše STA.

To ni bila edina seja mestnih svetnikov ta teden. Nova jih čaka že v sredo, ko bodo na izredni seji v prvem branju razpravljali o ustanovitvi holdinga javnih podjetij.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Himen (nepreverjen)

Kjer je iskra tam nastane ogenj. Tako dolgo krešejo da zagori . To je taborniška rutina .

Sendvić in šal (nepreverjen)

Če ni sposoben sam županovat, ne vem zakaj je sploh kandidiral. Vem pa da je tokrat prvič in zadnjič župan Maribora, saj te podžupane ne bo plačeval iz lastnega žepa, marveč iz našega.

Himen (nepreverjen)

Gospa je znana gostinka ,tako preseneča njena preobrazba v kulture vode !

AlenL (nepreverjen)

Ne vem, v čem eni vidite tak problem v podžupanu. Če bo zato kak projekt več, je strošek zato nula. Jaz sem vesel, da mamo na občini končno človeka, ki nekaj dela, ki ma vizijo izboljšat mesto, ki ni lenuh. In mi je politično čisto vseeno, ali je levi ali desni, bmk za vaše ideologije. Važno je, da mesto napreduje, da se premikajo projekti... ker zadnjih pet let se ni naredilo ama ništa. Zato smo pa zaostali za vsemi ostalimi mesti v okolici. Če nekdo končno začne v tem mestu nekaj delat, je en podžupan gor ali dol čisto nerelavantno vprašanje.

Piramida (nepreverjen)

Ga. Iskra je sposobna in delovna ženska . Če so delavci na Termah imeli preveč globoke žepe, jih je morala nekako prizemljiti, kar je prav. V službah so delavci bili znani potem, da jim je kraja bila osnovna vrlina.In ravno ti, se tu oglašajo.

In reply to by AlenL (nepreverjen)

Starejše novice