Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je danes sprejel dopolnjeni sanacijski načrt zavoda.

Po septembrski zavrnitvi je danes članom sveta zavoda direktor UKC Maribor Vojko Flis predložil sanacijski načrt z nekaterimi dopolnitvami, s katerimi je poskušal predstaviti načrtovane prihranke in dodatna prilive. A je tudi tokrat opozoril, da je z gotovostjo težko govoriti. 

»To je le projekcija. Če z interventnim zakonom pridobimo potrebnih 5,5 milijona evrov za pokritje izgube iz preteklih let in če uspemo v treh mesecih, kolikor nam jih še preostane do konca leta, realizirati 45 odstotkov varčevalnih ukrepov, lahko dosežemo uravnotežen poslovni rezultat,« je pojasnil, a dodal, da obstaja precej tveganj, poroča STA.

V kliničnem centru nameravajo varčevati predvsem pri stroških materiala in storitev, kjer so varčevalni ukrepi skupno ovrednoteni na 5,85 milijona evrov. Največ prihrankov pričakujejo na področju nabave zdravil, prav tako naj bi prihranili med drugim z zmanjšanjem zalog in odločnejšim pristopom v pogajanjih o javnih naročilih. Vse to je po poročanju STA stvar pogajanj in izida še ni mogoče napovedi.

Racionalizirali naj bi porabo stekleničene vode, količinsko načrtovanje obrokov, nabavo strokovne literature in obseg fotokopiranja. Prihranke med drugim načrtujejo še s pravočasno odjavo bolnikov iz bolnišnice, z novim razpisom za storitve varovanja in čiščenja ter z zmanjšanjem obsega vzdrževanja linearnih pospeševalnikov, vse dokler ne bo onkološki oddelek zaživel v polnem obsegu.

V UKC Maribor bodo črtali tudi vse načrtovane investicije v letošnjem letu, čeprav so nekatere nujno potrebne. Flis je predlagal članom sveta zavoda, da na eni od prihodnjih sej opravijo ločeno razpravo o investicijah, prav tako je o nujnih potrebah obvestil ministrstvo za zdravje, a odgovor še čakajo.

»Zakaj se niso ti ukrepi izvajali že prej?«

Številni člani sveta zavoda so ponovno izrazili ogorčenje, ker so bili tako pozno obveščeni o izgubi. »Zakaj se niso ti ukrepi izvajali že prej,« je vprašal predsednik sveta zavoda Ljubo Germič.

Flis mu na to vprašanje ni znal odgovoriti. Direktorski položaj je zavzel sredi poletja, prej pa je bolnišnico eno leto vodil vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre. Za članico sveta zavoda Barbaro Tiselj je bil spisani sanacijski načrt še vedno premalo utemeljen. »Ukrepi niso jasno navedeni, niso merljivi, niso časovno opredeljeni, preveč je osredotočanja na zunanje dejavnike, na katere nimate vpliva,« je menila.

Na koncu so člani sveta zavoda s sedmimi glasovi sanacijski načrt vendarle potrdili.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice