Na srednji šoli v Slovenski Bistrici po potekala razprava o mladih in njihovi prihodnosti v EU v povezavi z aktivnim državljanstvom in prihajajočimi volitvami v Evropski parlament. Razpravo boste lahko spremljali v živo.

Zakonodaja, ki jo sprejme Evropski parlament v zakonodajnem postopku je zavezujoča za vse države članice. Vpliv EU je tako moč čutiti v službah, varnosti, družinah, zdravstvu, potovanjih, potrošniških izbirah in socialnih pravicah... Ker nasploh mladi pogosto menijo da ne zaznajo delovanja EU v svojem vsakdanu, imajo velikokrat občutek, da le ta nima vpliva na njihova življenja in se jim zato zdi oddaljena.

Posledica navedenega je prepričanje, da kot državljani ne morejo vplivati na sprejemanje odločitev na EU ravni. Zaradi tega bo danes ob 11. uri Zavod PIP v okviru Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Podravje skupaj s Srednjo šolo Slovenska Bistrica organiziral razpravo z dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica na sedežu šole.

O mladih in njihovi prihodnosti v EU v povezavi z aktivnim državljanstvom in prihajajočimi volitvami v Evropski parlament bodo z dijaki razpravljali:

  • slovenski poslanec Evropskega parlamenta dr. Igor Šoltes
  • podpredsednica MSS za mednarodno sodelovanje Anja Fortuna
  • strokovna sodelavka MSS Ana Štromajer

Brexit je pokazal, da nadaljnji obstoj EU ni samoumeven. Potrebno je povezati državljane po vsej Evropi, spodbujati ljudi k udeležbi na volitvah in se s tem zavzeti za načelo demokracije – za priložnost, da vsi soodločamo, v kakšni Evropi želimo živeti. Potrebno je povečati ozaveščenost o pomembnosti aktivne participacije med mladimi. Zdi se, da je demokracija vse bolj ogrožena, tako kot načelo, kot tudi družben sistem.  

Razpravo boste lahko spremljate v živo na Mariborinfo. 

Članek je nastal v okviru projetka Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice