Mestna občina Maribor z rebalansom proračuna do dodatnih 17, 9 milijona evrov.

Mestna občina Maribor je proračun za leto 2020 sprejela na aprilski seji lansko leto, in sicer v višini 136,2 milijona evrov. Z rebalansom se proračun povečuje za dobrih 17,9 milijona. Predlog rebalansa bodo mestni svetniki obravnavali na redni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, ki bo 20. februarja. 

Končni znesek v proračunu tako znaša 154,1 milijona evrov. Kot je povedala Mateja Cekić iz Mestne uprave Mestne občine Maribor je sestavljanje proračuna vedno bolj zahtevno, zaradi zmanjševanja količine prejetega denarja iz državne blagajne in 20-milijonskega minusa na letni ravni.

Iz leta 2019 se v leto 2020 prenaša približno 8,9 milijonov evrov sredstev. Povečuje se turistična taksa, občinska taksa za oglaševanje in davek na premoženje, vse skupaj za 400 tisoč evrov. Za 670 tisoč evrov se povečujejo najemnine za izvajanje javne gospodarske službe, za približno 150 tisoč evrov se povečujejo najemnine za poslovne prostore. Povečujejo se stroški za plače javnih uslužbencev, zaradi napredovanj v lanskih letih in zaradi dogovora s sindikati. 

Več sredstev za izobraževalne in kulturne ustanove 

Na področju vzgoje in izobraževanja se povečujejo sredstva zaradi višjih plač in tudi zaradi večjega vpisa otrok v vrtce in šole. Povečujejo se tudi sredstva za investicije in investicijska vzdrževanja na področju šol in vrtcev. 

Sredstev iz rebalansa proračuna bodo za materialne stroške in programe deležni Narodni dom Maribor, Mariborska knjižnica, Sinagoga in Umetnostna galerija Maribor ter program za nov vinogradniški muzej. Sredstva bodo namenjena tudi za Muzej narodne osvoboditve, in sicer za Trafiko.

Zagotovljena so tudi sredstva za postavitev spomenika Josipu Primožiču Tošu, za dvigalo v Narodnem domu in tudi za določena obnovitvena dela na Čeligijevem stolpu.

Na področju komunale bodo sredstva namenjena za investicijska vzdrževanja in investicije na področju vodovoda, toplovoda, plinovoda, za investicije v ceste, za subvencioniranje avtobusnega prometa.

Pri tem vsa investicijska vzdrževanja in investicije, ki so bile dogovorjene v proračunu obstajajo – gre za obračališče v Malečniku, cesto na Žavcarjev vrh, cesto Račji dvor, pločnik v Dogošah in kanalizacijo Razvanje. Dodatno so sredstva namenjena za ureditev pločnika proti Limbušu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Dragi moji svetniki zapomnite si za vedno ; KULTURA SMO LJUDJE ! Srečni in zadovoljni meščani bodo dvignili raven kulture v mestu . To kar počne Arsenovič in njegov odnos do meščanov je sramoten . To ni tenis klub moj Sašo !

Starejše novice