Pohorje je ena redkih identitet, ki jo ima Maribor, a splošno gledano še vedno velja za nerazvito območje. To bi lahko spremenil Zakon o Pohorju, ki doživlja vse večjo podporo.

Pohorje je že več desetletij izjemno priljubljeno športno središče, ki se v toplejših mesecih spremeni v eno izmed najbolj priljubljenih pohodniških točk v Sloveniji. Ob neokrnjeni naravi se turizem na Pohorju razvija, a splošno gledano Pohorje še vedno velja za nerazvito območje. To bi lahko spremenil Zakon o Pohorju, ki v širši javnosti doživlja vse večjo podporo.

»Pohorje je ena redkih identitet, ki jo ima Maribor. Ima simbolni pomen, kot Triglav. Vidi se od Koroške do Lendave,« pomen Pohorja izpostavlja eden izmed pobudnikov razvoja Pohorja s pomočjo zakona Božidar Novak.

Prometnica od Areha do Kop

Razvojni potenciali Pohorja niso le športni in turistični. Problem Pohorja je predvsem dostopnost. Tako bi s cestno povezavo Areh – Rogla – Ribniška – Kope pridobili prometnico, ki ne bi le olajšala življenja Pohorcev, temveč poskrbel še za dodatni razcvet. Areh in Kope danes zaradi slabih prometnih povezav loči kar ura in pol vožnje, čeprav sta si po zračni razdalji precej blizu.

Vključenih bi bilo 22 občin

Zakon o Pohorju bi po mnenju pobudnikov moral vključevati 22 občin. »A na strani županov in vlade je, da določijo in izpeljejo, kot so Zakon o Planici, s katerim so vložili 50 milijonov v Planico,« vzporednice vleče Novak. V minulih letih sta tako Planica kot Pokljuka dobila izdatno finančno pomoč, s katero so modernizirali športno infrastrukturo.

Mariborski poslanci obljubili, pa bodo uresničili?

Zakonodajni rešitvi za razvoj Pohorja in okolice so naklonjeni tudi mariborski poslanci. Tako jih je ob začetku svojega mandata več napovedalo, da si bodo prizadevali sprejeti tak zakon. »Nadejamo se rešitve financiranja Maribora ne le skozi povprečnino, temveč tudi skozi spremembo z Zakonom o Mariboru oziroma Zakonom o mestnih občinah. Enako razmišljamo tudi o Zakonu za Pohorje,« je takrat napovedal poslanec SMC Branislav Rajić.

»Sodelovanje za Maribor je treba graditi na nadideološki osnovi,« je izpostavil tudi poslanec iz vrst SDS Dejan Kaloh. »Zavzemali se bomo za dva zakona – Zakon o mestnih občinah in parcialni Zakon o Mariboru. Skušali ju bomo plasirati skozi zakonodajni postopek. Mariborski poslanci lahko s skupnimi močmi naredimo nekaj za drugo največje mesto,« je sklenil Kaloh.

V volilni kampanji so pripravljenost na tako rešitev izpostavili tudi v zdaj vladajoči LMŠ, kjer v Mariboru prednjači Lidija Divjak Mirnik. A za zdaj je ostalo le pri obljubah.

»Janković bi to že davno izvedel«

Vsaj za zdaj se zdi, da državna politika še nima občutka, kaj vse bi lahko Zakon o Pohorju prinesel. Morda še ni dovolj političnega konsenza, mariborskega pritiska, ali pa se glas mariborskih poslancev v državnem zboru ne sliši preveč.

»Tega se morajo lotiti resni ljudje, ki imajo javno kredibilnost tudi izven politike,« razmišlja Božidar Novak. »Zoran Janković, bi to že davno izvedel, če bi bilo Pohorje v Ljubljani, z okoliškimi župani in predsednikom vlade.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice