Župan s skupino svetnikov ni uspel najti skupnega jezika, zadeve je v svoje roke moralo vzeti celo ministrstvo, saj je obe strani poklicalo na mediacijo. Včerajšnja seja je bila sklepčna, a stare težave ostajajo.

V preteklih tednih so občino Sveti Jurij ob Ščavnici zaznamovale prave politične igrice. Seje občinskega sveta so bile kar trikrat nesklepčne, razlog pa je razhajanje med županom in svetniki, ki nastopajo v skupini Naprej.

Intervenirati je moralo celo ministrstvo za javno upravo, ki je v torek izvedlo mediacijski sestanek. Spomnimo, da je župan Anton Slana zaradi nesklepčnosti na sejah poslal predlog za predčasno razpustitev občinskega sveta. Da je bil sestanek vsaj delno uspešen priča tudi to, da je bila včerajšnja seja vendarle sklepčna. Toda nesoglasja ostajajo.

»Mediacija je uspela v tem pogledu, da smo bili sklepčni, da je ta skupina dobila na znanje, da tako ne gre več naprej in da v kolikor se bo to nadaljevalo, se lahko predčasno razpusti občinski svet. Toda v razmišljanju si nismo čisto nič bližje,« nam je povedal župan Anton Slana.

Vsak ima pravico voliti in biti izvoljen

Župan se je dotaknil tudi predloga, ki je bil dan pred časom, in sicer da naj bi vsi, tako on kot svetniki, podali odstopne izjave. Na volitvah, ki bi sledile za tem, pa nihče od njih ne bi kandidiral.

»Strinjam se, da damo vsi odstopne izjave, pa naj se ljudje ponovno odločijo, koga želijo imeti za župana in svetnike. To, da pa mi ne bi več kandidirali na volitvah, pa ne pride v poštev, saj to ni demokratično. Vsak človek ima pravico voliti in biti izvoljen. Na te pogoje pa ne pristajam,« komentira Slana.

Še vedno se zatika pri vrtcu

In kako je potekala včerajšnja seja? Kot nam je povedal Ivan Fras, predstavnik skupine Naprej, so vseskozi opozarjali na tiste stvari, ki so bile dogovorjene na mediaciji. 

»Mi se enostavno moramo prijaviti na razpis za vrtce, in sicer za štirioddelčni vrtec. Župan vztraja pri svojem, torej pri petoddelčnem vrtcu, stroški katerega so že v osnovi za skoraj milijon in pol višji. Še naprej nas želi prepričati, da je to prava rešitev. Sami se s tem ne strinjamo. Še vedno se lahko prijavimo na razpis, čeprav je župan trdil drugače,« pravi Fras.

Po njegovih besedah naj bi investicija v petoddelčni vrtec znašala 2,8 milijona evrov, v štirioddelčnega 1,5 milijona evrov. Ob tem pravi, da za slednjega lahko dobijo tudi 973 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

Na mediaciji naj bi sicer dobili štiri glavna navodila in priporočila, ki naj bi se jih držali in jih upoštevali. Prva je prijava na razpis za vrtec, druga je, da se določi sodni izvedenec iz gradbene stroke (zaradi ureditve pločnikov), kot tretje je potrebno določiti nekatere smernice in postavke proračuna za prihodnje leto, prav tako pa morajo posodobiti statut in poslovnik.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj pa ... (nepreverjen)

zurnal24 si/slovenija/jansa-razjezil-muslimane-doma-in-v-tujini-

Starejše novice