Mesec dni pred evropskimi volitvami Evropski parlament predstavlja kratek film »Izberi svojo prihodnost«, s katerim želi ljudi spodbuditi k udeležbi na volitvah.

Film je zasnovan kot poziv k udeležbi na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, hkrati pa nagovarja tudi k premisleku o prihodnjih generacijah, ki bodo čutile posledice teh volitev. Film je režiral priznani režiser Frédéric Planchon, ki dokumentira intenzivne, lepe in krhke trenutke ob rojstvu otroka.

Pripovedovalka je deklica, ki volivke in volivce poziva k odgovornosti. »Vsak od nas lahko pusti svoj pečat, a skupaj lahko dosežemo resnične spremembe. Izberi Evropo, v kakršni želiš, da odrastem.« Volitve, ki bodo po vsej EU potekale med 23. in 26. majem - v Sloveniji bomo volili v nedeljo, 26. maja - bodo namreč opredelile prihodnjo podobo in usmeritev EU.

Tematika povezanosti je skladna z ugotovitvami iz nedavne telefonske ankete, ki jo je v začetku aprila naročil Parlament. Ta je pokazala, da se kar 80 odstotkov Evropejcev strinja, da so bolj pomembne stvari, ki jih povezujejo, kot tiste, ki jih razdvajajo.

Pogajanja o brexitu so izpostavila številne negotovosti, povezane z ločitvijo, ter tveganja ob izgubi zaščite v okviru EU. Na vprašanje, s katerim čustvom povezujejo EU, je večina Evropejcev omenila upanje ali zaupanje (skupaj 55 odstotkov) - medtem ko negotovost glede prihodnosti Evrope pri tretjini vprašanih Evropejcev najpogosteje izzove dvome.

Razprava o brexitu je prav tako pokazala, kako zelo so države članice EU v zadnjih desetletjih postale medsebojno povezane in prepletene. Hkrati so postale jasno vidne konkretne koristi, ki izhajajo iz članstva države v Uniji. Slednjih se pogosto zavemo šele, ko smo soočeni z možnostjo, da bi jih izgubili. Zadnja javnomnenjska raziskava Eurobarometer (iz februarja 2019) kaže, da sta več kot dve tretjini (68 odstotkov) vprašanih Evropejcev prepričani, da je članstvo v EU njihovi državi prineslo koristi, 61 odstotkov pa jih meni, da je EU dobra stvar.

Obenem zunanji pritiski iz tretjih držav od članic terjajo še tesnejše sodelovanje in povezovanje, če želi EU ohraniti svoj vpliv in težo v novem svetovnem redu. Eurobarometer je tudi pokazal, da državljane najbolj zanimajo stanje gospodarstva, zaposlitvene možnosti, migracije, podnebne spremembe ter boj proti terorizmu - vsa ta področja pa zahtevajo  več občutka za skupnost, sodelovanje ter skupno ukrepanje.

Prihodnja podoba Evrope je zdaj v rokah tistih, ki se bodo konec maja odpravili na evropske volitve. Čeprav je bila konec februarja po podatkih Eurobarometra več kot tretjina državljanov EU (35 odstotkov) prepričana, da bodo maja oddali svoj glas, je bila druga tretjina še neodločena (32 odstotkov). Med mladimi z volilno pravico jih je kljub dejstvu, da so najbolj naklonjeni EU (75 odstotkov), zgolj 21 odstotkov dejalo, da bodo zagotovo šli na volitve, 34 odstotkov pa je še neodločenih.

Video je od 25. aprila na ogled preko spleta v vseh državah članicah Evropske unije. Opremljen je s slovenskimi podnapisi. Če jih ne vidite, izberite slovenski jezik v nastavitvah Youtubea. Sledile bodo še objave krajših različic za televizijo, kinodvorane in radio.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice