Nekaj deset okoljskih aktivistov je dopoldne zaprlo dostop do dveh vhodov v obrat avtomobilskega proizvajalca Magna v Gradcu.

Okoljski aktivisti so opozarjali, da avtomobil zaradi podnebne krize nima prihodnosti, zato so potrebne temeljite spremembe v prometu, poroča STA. Protesti niso bili napovedani, policisti pa so okoli poldneva protestnike razgnali.

Približno 90 okoljskih aktivistov je okoli 9. ure dopoldne na dveh dovoznih cestah do Magne položilo kovinske drogove in tako onemogočilo dostop. Nekateri so se z verigami priklenili na drogove uličnih svetilk, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Pri posredovanju policistov so nudili pasivni odpor in so jih morali odvleči stran.

Na transparentih aktivistov so bili napisi, kot denimo: »Magnina podnebna strategija: ekološko pranje, zunanje izvajanje, utaja davkov, težka vozila.«

Protestniki so poudarili, da akcija ni uperjena proti delavcem, zaposlenim v Magni, pač pa da želijo z njim pozvati potrošnike, naj se odmaknejo od avtomobila kot izdelka. Glede na podnebno krizo namreč avtomobil nima prihodnosti.

»Avtomobili se morajo umakniti iz mesta in sploh ne bi smeli priti iz tovarne,« je po poročanju agencije APA povedala Klara Radinger iz gibanja Spremembe sistema, ne podnebne spremembe.

Zaradi protesta je na okoliških cestah prišlo do zastojev.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
puklasti miha (nepreverjen)

to je bil sigurno krumpasti vanč s svojim živel staljin
živel tito

Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Spet bo Slovenija prevzela okolju škodljivo avtomobilsko industrijo..... Naj živi Korupcija ......

Starejše novice