Slika je simbolična.
Vlada bo danes predvidoma razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa, ki bodo veljali v prihodnjem tednu. Upoštevane naj bi bile epidemiološke razmere v posameznih regijah.

Po enajstdnevnem zaprtju javnega življenja je v veljavo stopil nov semafor sproščanja ukrepov in od ponedeljka so začeli veljati ukrepi za rdečo fazo.

Znova so se odprle šole in vrtci, trgovine in številne storitve, pa tudi muzeji, knjižnice in galerije. Ponovno je dovoljeno izvajanje verskih obredov s sicer močno omejeno navzočnostjo vernikov.

Vrhunskim športnikom so dovoljeni treningi in tekme, vadba z določenimi omejitvami pa tudi rekreativnim športnikom. Odpravljena je bila nočna omejitve gibanja, ob zagotavljanju ustrezne razdalje nošenje mask zunaj ni več potrebno.

Še vedno pa je prepovedano zbiranje ljudi. Z nekaterimi izjemami ostaja tudi omejitev prehajanja med statističnimi regijami.

V katerih regijah bi se lahko odprle gostinske terase?

Za prehod v oranžno fazo z dodatnimi sprostitvami pa trenutno na ravni države eden od pogojev ni izpolnjen, saj po zadnjih podatkih sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1014, pogoj za oranžno fazo pa je povprečno manj kot 1000 okužb na dan v enem tednu.

Kot pa je prejšnji teden napovedal minister za zdravje Janez Poklukar, naj bi ta teden ukrepe opredeljevali glede na fazo po regijah.

Tudi pred 11-dnevnim delnim zaprtjem države so bile posamezne regije z ugodnejšo epidemiološko sliko že deležne večjega sproščanja ukrepov in so tam lahko odprli terase gostinskih lokalov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je v ponedeljek v oddaji Studio City na TV Slovenija dejal, da verjame, da bodo danes, glede na podatke, ki jih imajo, končno, po dolgem času pristopili k odpiranju gostinstva in prvi korak v tej smeri je odprtje gostinskih teras, poroča STA. Podobno je v ponedeljek napovedal državni sekretar Simon Zajc.

Odprtje gostinskih teras in vrtov je tako po novem vladnem semaforju predvideno že v oranžni fazi in ne v rumeni, kot je bilo določeno prej. Glede na podatke Covid-19 Sledilnika je več slovenskih regij v oranžni fazi, tudi Pomurska, Podravska in Osrednjeslovenska. Primorsko-notranjska in Savinjska pa sta celo v črni fazi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

Že zdavnaj bi morali odpreti gostinske terase in ljudi iz zaprtih prostorov (največja nevarnost okužb) spraviti na zrak. Tudi znanstveno je dokazano da je nevarnost okužbe na prostem minimalna. Naj razume, kdor lahko!

Starejše novice