Vlada je na 5. dopisni seji sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju in izdala Odlok, ki začasno zapira mejne prehode za obmejni promet na meji s Hrvaško.

Kot so zapisali na ministrstvu za finance, želijo z  Zakonom o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju razbremeniti podjetnike in gospodarske družbe v času epidemije novega koronavirusa.

Podaljšani roki, odlog plačila kredita

Zakon tako zagotavlja davčnim zavezanem lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti, zamikajo se roki za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve z 31. marca na 31. maj 2020.

Z zakonom se zamika tudi skrajni rok za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019, in sicer na najpozneje 30. junija 2020, zato se posledično davčnim zavezancem rezidentom, ki jim informativni izračun dohodnine za leto 2019 ne bo vročen do 15. julija 2020, zamika rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine do 31. avgusta 2020.

Največji ukrep pa predstavlja odlog odplačevanja kreditov, saj naj bi tako banke podjetjem lahko odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, če te obveznosti še niso padle v plačilo do razglasitve epidemije koronavirusa. Predlog zakona je Vlada RS poslala v obravnavo državnemu zboru po nujnem postopku.

Ob polnoči so tudi začasno prenehali obratovati mejni prehodi za obmejni promet na meji s Hrvaško.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice