Vlada je določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah kazenskega zakonika. Poslala ga bo v obravnavo državnemu zboru.

Vlada na novo predlaga opredelitev v prvih odstavkih 170. in 171. člena kazenskega zakonika, ki določata kaznivo dejanje posilstva in nasilja spolne narave.

Oba odstavka pomenita inkriminacijo poseganja v spolno samoodločanje osebe, brez njene (predhodne) privolitve. Gre za umik od do sedaj veljavnega modela prisile.

Za možnost obstoja kaznivega dejanja torej uporaba sile ali grožnja s strani storilca nista več pogoja. Nova odstavka členov tudi ne zahtevata več, da bi se žrtev morala storilcu fizično upirati, ker mora žrtev pred kakršnim koli spolnim dejanjem s tem soglašati in svojo privolitev konkludentno ali z besedami izraziti, so sporočili iz vlade.

Privolitev je v predlaganih novih drugih odstavkih obeh členov opredeljena kot posledica svobodne volje osebe in ne sme biti podrejena katerim koli prisilnim okoliščinam, v zvezi s svojo voljo.

Dodan je še pogoj, v skladu s katerim mora biti oseba sposobna sprejeti odločitev za spolnost, kar izloča žrtve, mlajše od petnajst let.

V zvezi z njimi se glede na 173. člen kazenskega zakonika domneva, da soglasja k spolnosti ne morejo podati, je zapisano v sporočilu vlade.

V že veljavnem kazenskem zakoniku je pod zlorabo opredeljeno vse, kar bi lahko oviralo svobodno voljo osebe zaradi »slabosti ali kakšnega drugačnega stanja, zaradi katerega se žrtev ne more upirati« v prvem odstavku 172. člena kazenskega zakonika, ki inkriminira tudi tako imenovana spolna dejanja - brez uporabe prisile - z zlorabo duševne bolezni, začasne duševne motnje in hujše duševne zaostalosti.

Odziv Inštituta 8. marec

Inštitut 8. marec, ki se trenutno zavzema za gibanje Samo JA pomeni JA, se bo danes na to temo odzval pred državnim zborom.

Na njej bodo spregovorili, da je Inštitutu 8. marec uspelo zbrati več kot 5000 podpisov podpore volivcev in o novem zakonskem predlogu vlade, ki je bil po njihovih besedah sprejet mimo vseh regularnih postopkov.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zvodnik milan (nepreverjen)

jaz vsako zadevo posnamem tak da me baba ne more izsiljevati s posilstvom
Baba mora tudi napisati prošnjo za spolna odnos
Jebi ga sedaj so taki časi, ko bi bile rade babe na oblasti

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

meni je zadnjič ena rekla
NE DAM IN NE DAM
PA ČE ME JEBEŠ

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

JAZ TUDI NE DAM
ampak samo posodim
in zraven počakam
to pa vedno

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Starejše novice