Vlada Republike Slovenije je na sinočnji dopisni seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 oziroma tako imenovani PKP6.

Zaradi ponovne razglasitve epidemije je bilo sprejetje novega PKP6 nujno, nekatere ukrepe iz petega paketa, ki so bili sprejeti še pred razglasitvijo ponovne epidemije covid-19, pa so dopolnili, sporoča vlada.

Menijo, da je smiselno nekatere ukrepe iz prvega paketa ponovno aktivirati, pri tem izpostavljajo subvencije podjetjem za čakanje zaposlenih na delo, nekatere ukrepe iz tretjega paketa, kot je podaljšanje subvencioniranega skrajšanega delovnega časa, pa podaljšati. 

Subvencija za fiksne stroške, odpis najemnin ... Kaj še prinaša PKP6?

Po besedah vlade je glavni cilj predloga zakona, ki sledi načelu varovanja zdravja in življenja ljudi ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom, omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni covid-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva in zdravstvenega varstva.

Predlog zakona med drugim prinaša subvencioniranje gospodarskih subjektov za čakanje zaposlenih na delo, podaljšanje moratorija na kredite, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, oprostitev plačila DDV od dobav in pridobitev zaščitne in medicinske opreme znotraj Evropske unije, financiranje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve, delno nadomestitev fiksnih stroškov prizadetim gospodarskim subjektom, odlog plačila najemnine za najemnike poslovne stavbe ali poslovnega prostora, zagotavljanje zdravstvenih storitev in kapacitet. 

Zakon naj bi imel pozitivne posledice na gospodarstvo, saj upravičencem omogoča omilitev posledic epidemije bolezni covid-19, prav tako naj bi se izboljšal položaj širšega kroga upravičencev, med drugim tudi na področju socialnega varstva, so še zapisali na vladi.

Foto: gov.si

Kaj pravijo predstavniki gospodarstva?

V Gospodarski zbornici Slovenije so vrsto predlogov, ki jih je vlada v PKP6 tudi vključila, predložili že konec oktobra. Med drugim so predlagali subvencije za kritje fiksnih stroškov, zamrznitev dviga minimalne plače, oprostitev vračila državne pomoči in ukrepe s področja izvajanja prevozov potnikov.

Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so na vlado naslovili popravke in pozvali vlado k boljšim rešitvam za malo gospodarstvo. Ravno tako je med predlogi moč najti zamrznitev minimalne plače, kritje fiksnih stroškov in stroškov najemnin in celotno kritje nadomestila plače za delavce na čakanju.

Hkrati so vlado še pozvali, naj odpre manjše specializirane trgovine, kemične čistilnice in pralnice, avtopralnice, frizerske in kozmetične salone ter usnjarsko in tekstilno dejavnost.

Oglasile so se tudi slovenske športne zveze in združenja, ki so vlado pozvale k konkretnim rešitvam za slovenski šport. Premier Janez Janša se jim je v tvitu zahvalil za predloge in zagotovil, da že z naslednjim tednom stečejo priprave za PKP7, ki bo vključeval ukrepe za dejavnosti, ki niso bile zajete, vanj naj bi bilo vključeno večino tega, kar so predlagali v športnih organizacijah.

V luči včerajšnjega poziva zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja k zaprtju države, je tvitnil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je opozoril na težave podjetij in pozval k iskanju kompromisov med zdravstvom in gospodarstvom. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

PKP..7,8,9,10,....UPS ....kdo bo pa vse to plačal ? Generacija 2000? Ali se strinjajo ?

Zikollino (nepreverjen)

Janezu Janši:"Shut up!"

Starejše novice