Vlada je danes zavrnila sprejem predloga spremembe zakona o Magni, ki ga je predlagalo združenje ROVO, je pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je potrdil, da je vlada zavrnila sprejem predloga spremembe Zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v Občini Hoče-Slivnica, saj ne želi problematike reševati le za enega investitorja. Dopolnitev zakona, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je predlagalo združenje Rovo.

Okoljevarstvena organizacija je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. Vlada je ugotovila, da so okoljevarstvena soglasja v enakih postopkih kot Magna doslej pridobile tudi druge družbe, zato se ji izjema za enega investitorja ne zdi upravičena.

Služba vlade za zakonodajo je glede takšne rešitve podala negativno mnenje, zato vlada predloga okoljevarstvene organizacije ni potrdila, je pojasnil Počivalšek.

»Investicija družbe Magna se nadaljuje in prepričan sem, da smo naredili vse, da se lahko izvedejo načrtovane zaposlitve,« je še povedal minister za gospodarstvo in dodal, da je potrebna sistemska rešitev, ki jo bodo pripravili na ministrstvu za okolje in prostor.

Rovo se je odpovedal upravnemu sporu

Prejšnji teden sta se sicer Počivalšek in okoljski minister Jure Leben sestala s predstavniki nevladne okoljske organizacije ROVO ter prisluhnila njihovemu predlogu. 

»Po tehtnem razmisleku z obeh strani je prevladalo stališče, da je treba najti rešitev in verjamem, da smo v tej smeri naredili korak naprej, da se ta zadeva razreši,« je takrat dejal gospodarski minister.

Zdelo se je, da bo vlada ugodila predlogu okoljevarstvene organizacije o dopolnitvi posebnega zakona o Magni, a se to po negativnem mnenju službe za pravne zadeve ni zgodilo. A ne glede na vse, se je že po sestanku Rovo odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja. To bo tako čez nekaj manj kot mesec dni postalo pravnomočno.

Magna začasno vendarle v Gradec

V Magni so pozdravili sklenjeni dogovor med vlado, združenjem Rovo in občino Hoče-Slivnica, a obenem poudarili, da jim tudi ta dogovor ne omogoča načrtovanega takojšnjega pričetka proizvodnje v Hočah. Tako bo Magna za izpolnitev zavez do poslovnih partnerjev začasno povečala proizvodnjo v graški tovarni.

»Naša družba je sprejela zaveze do poslovnih partnerjev glede dobave avtomobilov v dogovorjenih rokih, ki smo jih zavezani izpolniti. Predvidevali smo, da bomo v tem tednu lahko pričeli s proizvodnjo v Hočah. To v tem hipu ni mogoče, zato bomo ta del proizvodnje začasno opravljali v naši graški tovarni z uvedbo dodatnih izmen. Upamo, da bo dokončna rešitev za čim prejšnji zagon naše tovarne v Hočah najdena v čim krajšem času,« so zapisali.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne me basat (nepreverjen)

Spet so žejne čez vodo pelal, bodo sprejel tako zakonodajo da bodo okoljevarstveno sporne firme svinjarijo v vodotoke spuščal kar povprek, brez nadzora.

Starejše novice