Sporazum o projektnem sodelovanju med vladno koalicijo in Levico predvideva ukinitev študentskih servisov in velike spremembe na področju študentskega dela. Se obeta konec študentskih servisov in s tem tudi študentskih organizacij?

Eden izmed glavnih projektov Levice je odprava prekarnosti, v sklopu te pa temeljite spremembe ureditve študentskega dela. Ta prinaša tudi ukinitev študentskih servisov, kar bi lahko dočakali že na začetku letošnjega poletja.

Z ukinitvijo študentskih servisov do višjih štipendij

Razlog ukinitve naj bi bil zagotavljanje sredstev za dvig štipendij, posredovanje študentskega dela pa naj bi po novem potekalo le še preko Zavoda RS za zaposlovanje.

Čeprav ima po zakonu nalogo posredovanja občasnega dela dijakov in študentov Zavod RS za zaposlovanje, v praksi to nalogo opravlja koncesionarji, ki prek pobiranja provizij (ta znaša 3,795 % vrednosti dela) letno dobijo okrog 10 milijonov evrov za kritje stroškov opravljanja svojega dela.

S prenosom posredovanja vsega študentskega dela na zavod za zaposlovanje naj bi zagotovili sedem milijonov evrov dodatnih sredstev za štipendije.

Mariborski servis v enem letu pobere za slab milijon evrov provizij

Zanimivi pa so tudi podatki o tem, kolikšen tržen delež ima posamezni študentski servis, koliko študentov in dijakov 'pokriva' ter kolikšna so bil bruto izplačila servisom.

Daleč največji, med 24 študentskimi servisi v Sloveniji, je ljubljanski študentski servis, katerega tržni delež je tudi najvišji. Ta znaša več kot tri petine, natančneje 60,93 odstotkov. Njihov študentski servis je v letu 2017 izdal kar 461.254 napotnic študentom in 232.975 napotnic dijakom. Tem je bilo skupaj izplačanih kar 156.804.934,20 evrov bruto. Če pri tem upoštevamo provizijo servisa v višini 3,8 odstotka ugotovimo, da je ljubljanski študentski servis v letu 2017 pobral za šest milijonov evrov provizij, ki jih je porabil za pokrivanje svojih stroškov dela.

V severovzhodni Sloveniji je največji Študentski servis Maribor, ki ima 9,63 odstotni tržni delež, izdali pa so 70.897 napotnic študentom in 43.487 dijakom. V študentskem servisu Maribor je zaposlenih 27 ljudi, številka izplačil študentom in dijakom pa je pri številki 24.824.201,91 evra bruto. V letu 2017 je servis prejel dobrih 940.000 evrov, s katerimi krije stroške dela.

Kaj pa študentski servis v Murski Soboti oziroma Mladinski servis Murska Sobota? Ta ima dva zaposlena, tržni delež pa je manj kot en odstotek, in sicer 0,89 odstotka. Izdali so 5747 napotnic študentom in 3662 dijakom. Skupno pa jim je bilo izplačanih 2.281.209,24 evrov bruto. Mladinski servis je bil od tega zneska prejel 86 tisoč evrov, iz katerih krije stroške dela za opravljanje dejavnosti.

Predlog za ukinitev že kmalu na mizi

Po ustreznem prehodnem obdobju bi povsem ukinili posredovanja študentskega dela prek študentskih servisov, med drugimi ukrepi pa je predvidena tudi plačana malica in prevoz za dijake in študente, dvigniti želijo tudi minimalno urno postavko.

V mesecu aprilu naj bi bil vložen redni zakonodajni postopek za ukinitev študentskih servisov, junija pa je že predviden tudi sprejem. 

Se torej obeta konec študentskih servisov in s tem posledično tudi konec študentskih organizacij kot jih poznamo danes?

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tone ptuj (nepreverjen)

3.7 provizije? To je najmanjsa provizija, za katero sem slisal. 70 servisov je v zadnjih letih zaprlo vrata. Verjetno ne kr jim je slo tak dobro ali?

Encan (nepreverjen)

Pravilno!

Klementina (nepreverjen)

Bolano! Te se pa čudite, kak s(m)o mladi neodgovorni, nesamostojni! S takim ukrepom bote samo še povečali število državljanov ki bodo nezaposljivi, ker nebodo vedli nič nareti pa bodo po 30. letu še živeli pri starših. Eni študentje/dijaki radi delamo(/delajo) preko študentskih napotnic, saj s trdim delon zaslužimo vsak svoj denar. Kar neki ukrepi, ki samo še povečujejo sovražnost do slovenske vlade in dajejo slab vtis na ljudi.

Starejše novice