Trenutna kriza ni samo zdravstvena, ampak tudi gospodarska in posledično tudi družbena, je bilo slišati na vladni tiskovni konferenci.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine, ki je pripravljala PKP6, Jure Knez (Dewesoft) in Dušan Olaj (Duol) in vladni govorec Jelko Kacin.

Trenutna kriza ni samo zdravstvena, ampak tudi gospodarska in posledično tudi izrazito družbena, je na začetku tiskovne konference dejal Kacin. 

Številke niso vzpodbudne 

Zadnjih nekaj dni število okuženih vztraja pri relativno visokih številkah. Med stanovalci domov za starejše se je število okužb samo včeraj povečalo za 312 - največ doslej. Trenutno je aktivno okuženih 2131 stanovalcev in 847 zaposlenih, včeraj 59 novih.

Od včeraj naprej bodo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje začeli opravljati bolj poglobljene analize glede ugotavljanja izvora okužb, saj je po besedah Kacina vsako žarišče pomembno, če želimo zamejiti širjenje. 

»Ne zahajate na mesta, kjer se zadržuje večje število ljudi, četudi je to na prostem. Ko srečate znance, sosede, v mestu ali na izletniški točki, nosite masko in spoštujte minimalno fizično razdaljo. Če se bomo vsi držali ukrepov, bomo lahko krivuljo širjenja obrnili navzdol,« je na tiskovni konferenci dejal Kacin.

Ne podcenjujmo trenutnih razmer, virus obstaja, hitro se širi, in čas je, da se vsi začnemo obnašati, kot da smo okuženi, je jasen Kacin.

Zdravstvo še vedno deluje na zgornjem robu zmogljivosti. Kacin pravi, da s strahom pričakujejo razvoj dogodkov v naslednjih desetih, štirinajstih dneh. Vsak posameznik lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov prispeva svoj košček pri premagovanju epidemije.

Včeraj je bilo ob opravljenih 6813 testiranjih potrjenih 2013 okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 29,5 odstotka.

Razmere v bolnišnicah ostajajo resne

V bolnišnicah je bilo včeraj skupaj hospitaliziranih 1280 covid pacientov, pet več kot dan prej. Na oddelkih intenzivne nege se je zdravilo  209 pacientov, en več kot dan prej. Iz vseh bolnišnic je bilo skupaj odpuščenih 116 oseb.

Še vedno nismo sprejeli oblik obnašanja, da bi virus lahko premagali

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak pravi, da je glede na aktualne številke jasno, da v svojem vsakdanu še nismo sprejeli oblik obnašanja, ki so nujne, da bi virus lahko premagali.

Jasno je, da imajo poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, večje število okuženih. A številke so kljub temu previsoke in tudi v teh skupinah bo potrebno upoštevati bolj rigorozna pravila obnašanja, pravi Dodič Fikfakova.

»Apeliram na vse delodajalce, da povsod, kjer je to mogoče, uvedejo delo na domu,« poziva Dodič Fikfakova.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Zdravstveni bo sledila ekonomsko dolžniška kriza

Člana strokovne skupine, ki je pripravljala PKP6, Jure Knez iz Dewesofta pravi, da se moramo zavedati, da bo zdravstveni krizi sledila ekonomsko dolžniška kriza, na katero se moramo pripraviti. Prilagoditi se moramo na osebnem, poslovnem in družbenem področju.

»V podjetjih se zavedamo, da moramo delati, da moramo ustvarjati dodano vrednost. Najlažje bi bilo ostati doma in prejemati državno pomoč, a s tem bi zapadli še v hujši vrtinec, iz katerega ne bi bilo povratka,« pravi Knez.

Odgovoren pristop podjetij

Od osmih milijard predvidenih sredstev za pomoči ob covid-19 je bilo porabljenih 1,5 milijarde evrov. To kaže na to, da so podjetja znala resnično odgovorno pristopiti k situaciji in delajo, kjer se le da, še pravi Knez.

Če želimo virus premagati, moramo ravnati zelo odgovorno. Zdravstvo je na robu zmožnosti. S svojim ravnanjem ne smemo na njih prenašati odgovornosti odločitve, kdo bo in kdo ne bo dobil respiratorja. Kdo bo živel in kdo bo umrl.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Pizdun

Ragnar The King (nepreverjen)

Toti mutec je že dolgo okužen

O07 (nepreverjen)

Jelko zapri se nekam v izolacijo, pa nam ne gnjavi vec

Starejše novice