Aprila pred dvema letoma sta takratni predsednik vlade Miro Cerar in takratni prvi mož Leka Vojmir Urlep, zdaj državni sekretar v kabinetu Marjana Šarca, slavnostno položila temeljni kamen za novo tovarno Leka v Prevaljah.

Na dogodku, ki je minil v nadvse veselem in pozitivnem vzdušju pa očitno nista postavila dovolj trdnih temeljev za novih 140 delovnih mest. Včeraj je namreč Koroško pretresla odločitev Leka, da v novi tovarni ne bo zagnal proizvodnje.

Informacijo o tem, da se zapira Lek, izvedeli iz medijev

Kljub temu, da nova tovarna Leka v Prevaljah sameva že od konca lanskega leta, so Korošci vendarle upali, da bodo v njej zagnali proizvodnjo. A po končni odločitvi, ki so jo sprejeli švicarski lastniki, razlogov za veselje ni.

Matija Tasič, župan Občine Prevalje, je ob tem povedal: »Včeraj je bil črni dan za Prevalje, za Mežiško dolino, za Koroško, tudi zaradi tega, ker smo to informacijo žal izvedeli iz medijev.«

Na podoben način je za odločitev izvedelo tudi 32 dijakov programa farmacevtski tehnik, ki so ga na gimnaziji Ravne pred dvema letoma uvedli prav na željo Leka.

Dijakinja programa farmacevtski tehnik na Gimnaziji Ravne na Koroškem, Anita Nabernik, je ob tem povedala: »Ja fajn bi bilo, da bi bil v domači regiji zaposlen, ampak če tu ni kake priložnosti, te moraš iti pač drugam.«

Za bodoče farmacevtske tehnike kljub vsemu urejajo nov laboratorij. Ravnatelj je namreč prepričan, da se bo program obdržal tudi v prihodnje, a mladi svojih znanj po vsej verjetnosti ne bodo mogli vnovčiti v domačih krajih.

Dragomir Benko, ravnatelj Gimnazije Ravne, je namreč povedal: »Na kapital zelo težko vplivaš, ker kapital ima svoje interese, svojo logiko. Za Koroško pa to pomeni, da se bo še naprej praznila, ker bojo ti visokokakovostni kadri šli v središča, v tujino delat.«

Lek bo del državnega denarja vrnil v državno blagajno

Leku je država k 105 milijonski naložbi obljubila 7 milijonov. Prvi pol drugi milijon evrov bo Lek zdaj vrnil v državno blagajno. Prevaljski župan pa meni, da takšne poteze ne pomenijo nič dobrega tudi za 260 zaposlenih v obstoječi tovarni Leka.

Matija Tasič pa je ob tem še dodal: »Če ti ne posodabljaš, če ti ne investiraš, potem lahko pride pod vprašaj tudi obstoječa proizvodnja in obstoječa delovna mesta, kar nas pa izjemno skrbi.«

Na Koroški gospodarski zbornici že vedo, kakšnega investitorja bi se želeli

Temne oblake nad prazno tovarno bi lahko odgnal investitor, ki bi jo kupil in v njej zagnal svojo proizvodnjo. A na koroški gospodarski zbornici opozarjajo kakšnega investitorja bi si želeli.

Aleksandra Gradišnik, direktorica Območne zbornice Koroška Gospodarska zbornica Slovenije: »Investitorja, ki bo vseeno nadaljeval na tej lokaciji, da je vezana tudi z novimi delovnimi mesti, saj vendarle pogoji to omogočajo.«

Gradbena tabla širitve proizvodnje bo tako služila le še zgodovini, saj ob njej očitno ne bodo nikoli zaplapolale Novartisove ali Lekove zastave.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Miro Cerar je pravnik in on pozna pravo kako se jo da izigrati in pridobiti provizijo .

Starejše novice