Slika je simbolična.
Komaj smo dobro zadihali od predsedniških in lokalnih volitev, nas čakajo še ene. Volivke in volivci se bodo v nedeljo, 27. novembra, na referendumih odločali o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o RTV Slovenija.

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob in direktor Službe Državne volilne komisije Dušan Vučko sta na današnji novinarski konferenci predstavila ključne informacije v zvezi z izvedbo treh zakonodajnih referendumov.

Volivke in volivci bodo v nedeljo, 27. novembra, na referendumih odločali o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Pomembna informacija je, kot je izpostavil predsednik Državne volilne komisije Peter Golob, da se bo vsak volivec sam odločil, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega ali pa za dva.

V skladu s tem se bo tudi podpisal v volilni imenik: bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat, torej za vsak referendum posebej. In glede na to, za katerega od referendumov se bo podpisal v volilni imenik, bo tudi prejel glasovnico oz. glasovnici/e.

O vsakem posameznem referendumu volivec glasuje tako, da obkroži besedo »ZA« ali besedo »PROTI« (torej za uveljavitev zakona ali proti uveljavitvi zakona).

Predčasno glasovanje

Predčasno glasovanje se začenja jutri, v torek, 22. novembra.

Volivke in volivci se lahko na volišča za predčasno glasovanje odpravijo v torek, sredo in četrtek od 7. do 19. ure. S seboj potrebujejo le osebni dokument.

Volišč za predčasno glasovanje je tokrat 95, večinoma na sedežih upravnih enot. V nedeljo pa bo po državi 2999 volišč in poleg tega tudi 88 t. i. volišč omnia, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in vsi tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča.

Vlogo za glasovanje na omnia voliščih je treba oddati vlogo najpozneje do srede, 23. novembra. Prav tako do srede morajo vlogo oddati tudi volivke in volivci, ki zaradi bolezni ne morejo na volišče in želijo glasovati na domu, je pojasnil Dušan Vučko.
 
Roki za glasovanje iz tujine so že potekli. Pri referendumu morajo vlogo za glasovanje po pošti iz tujine za razliko od državnih volitev oddati tudi volivci s stalnim prebivališčem v tujini in ne zgolj tisti volivci, ki so v tujini začasno.

Vlogo za glasovanje po pošti iz tujine je pravočasno oddalo 983 volivk in volivcev, za glasovanje na diplomatsko konzularnih predstavništvih pa 485 t. i. zdomcev. Volivci s stalnim prebivališčem v tujini gredo lahko brez vsakršne prijave na volišče na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Rezultati glasovanja

Podatki o volilni udeležbi do 11. ure in do 16. ure, ki jih bo Državna volilna komisija na podlagi podatkov okrajnih volilnih komisij sporočala javnosti (predvidoma ob 12:30 oziroma ob 17:30), se bodo nanašali zgolj na volilno udeležbo na referendumu o noveli zakona o vladi.

Po zaprtju volišč v nedeljo po 19. uri pa se bodo podatki o volilni udeležbi ugotavljali in objavljali za vsak referendum posebej.

Prvi delni izidi glasovanja bodo znani v nedeljo zvečer, kasneje pa se bodo dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti z območja Slovenije ter z izidom glasovanja po pošti iz tujine in na diplomatsko konzularnih predstavništvih.

Kvorum, ki je potreben za zavrnitev zakonov na referendumu, je odvisen od števila oddanih veljavnih glasovnic in od števila volilnih upravičencev.

V skladu z veljavno zakonodajo je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina volivcev.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 11. novembra v volilnih imenikih za izvedbo glasovanja o treh zakonodajnih referendumih vpisanih 1.694.343 volilnih upravičencev.

Za zavrnitev posameznega zakona morata biti izpolnjena dva pogoja, in sicer da večina volivcev veljavno glasuje proti zakonu in obenem, da je teh volivcev najmanj 338.869.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Citiram zapis Mitje Kunstlja, Mikstone blog:
"Bolj kot polom vladajoče stranke mi ne gre v račun nekaj drugega. Radenci in Maribor. Za prve sem verjel, da so bili pred 4 leti naivni in so padli na lepe besede diplomiranega prevaranta, tatu in malikovalca ustaštva Romana Leljaka. Nak. Izvolili so ga še enkrat. V prvem krogu je premagal kandidata Gibanja Svoboda. Radensko si lahko nekam vtaknete zaradi mene. Sramota.

Maribor!? Marija pomagaj. V drugi krog se je prepričljivo uvrstil Franc Kangler. Prav tisti Kangler, zaradi katerega so se nekoč začeli protesti po vsej državi. V zadnji Janševi vladi je bil državni sekretar pri Alešu Hojsu, njegova desna roka pri obračunu s protestniki. Če Franca zmaga! Vse kar je blond in 20 let mlajšega od njega, si lahko obeta položaje in nepremičnine, če je pripravljeno leči pod štajerskega prasca. Maribor, smo na zvezi? Kaj tako hudega dogaja v mestu pod Pohorjem, da je lopov Franca spet sprejemljiv? Pa ja ne boste zaradi jeze nad naduto uvoženo Makedonko, za »kontro« ustoličili potrjeno desničarsko barabo? Čudne stvari se dogajajo v državi, da Kangler, Rupar in podobi sploh lahko kandidirajo."

Lucijan (nepreverjen)

Gremo se še enkrat posrat na grbastega Janeza.

Starejše novice