Najbolj znana kriptovaluta je v zadnjih tednih močno narasla, na borzi trenutno dosega rekordno vrednost, več kot 34.000 ameriških dolarjev.

Dogajanje na trgu kriptovalut spominja na konec leta 2017, ko je vrednost najstarejše kriptovalute, ki je bila lansirana na trg leta 2009, takrat z vrednostjo nekaj dolarskih centov, narasla na več kot 20.000 dolarjev.

Strmi rasti je sledil tudi strm padec, saj je cena po manj kot mesecu dni padla pod 10.000 dolarjev, ob izbruhu pandemije lani pa se je vrednost spustila celo pod 4000 dolarjev. 

Gre za nov balon?

Vseeno pa vzporednic ne gre povsem vleči, saj so tokrat v ozadju rekordne rasti nekateri vidni vlagatelji in pomembna podjetja.

Paypal je denimo sporočil, da bo letos uporabnikom omogočil sprejemanje plačil v kriptovalutah in njihovo hrambo. Poleg bitcoina se krepi vrednost tudi ostalih kriptovalut, Ether je denimo presegel 1000 dolarjev vrednosti, slabe novice so dobili edino lastniki XRP-ja, saj je močno strmoglavil zaradi tožbe ameriškega regulatorja SEC zoper podjetje Ripple.

Po ocenah poznavalcev gre kripto-svetu na roke tudi strah pred inflacijo ob fiskalnih in monetarnih ukrepih vlad v pandemiji covida-19. Bitocin tako, kot denimo zlato, predstavlja varno naložbo in vse bolj utrjuje korake, da bi lahko postal svetovna rezervna valuta. A analitiki vendarle opozarjajo, da bo potreba počakati na korekcijo, saj tako močna rast ni vzdržna. 

Vrednost bitcoina na menjalnici kriptovalut Bitstamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak.

Dvoboj zlata in bitcoina se nadaljuje v 2021

Nazadnje je presenetil investicijo-bančniški gigant JPMorgan, ki je napovedal dolgoročno ceno bitcoina v višini več kot 146.000 dolarjev na podlagi predpostavke, da bo vrednost naraščala kot alternativa zlatu. V ameriški banki so sicer pred leti bitocin označili za prevaro in tako sedaj popolnoma obrnili ploščo, toda vseeno opozorili na 'špekulativno manijo'.

Tržna vrednost bitocina vseeno predstavlja le okoli štiri odstotke zlata, ki ima tržno vrednost okoli 10 trilijonov, a rast bitocina je bila lani več kot desetkrat višja in bo po ocenah Forbesa tudi v letošnjem letu presegla rast zlata, za katero je sicer tudi odlično leto. Cena unče se je namreč povzpela za skoraj 25 odstotkov in lani celo prvič presegla mejo 2000 dolarjev za 31,1-gramsko unčo.

Priljubljenost kriptovalut med Slovenci

Tudi v Sloveniji so kriptovalute vse bolj priljubljene, po grobi oceni Bitcoin društva Slovenije, z njimi trguje najmanj 50.000 Slovencev, točne ocene pa ni mogoče podati, saj menjalnice zaradi zasebnosti in varovanja poslovnih informacij tovrstnih informacij ne morejo izdati.

Kot nam je dejal predsednik društva Jure Pirc, je v društvo do sedaj sicer uradno pristopilo dobrih 450 članov, med njimi okoli 50 iz Pomurja, facebook skupina pa bo kmalu presegla 15.000 članov. Špekulirati o prihodnji rasti kripto-trga ne želijo, kot pravi Pirc, je gotovo le, da »bo en bitocin vedno en bitocin, vse ostalo je predmet prihodnosti«.

Blockhain je prihodnost

Vendarle pa predsednik slovenskega bitcoin društva ocenjuje, da se je bitcoin skozi zgodovino pokazal kot zelo zanesljiv hranilec vrednosti, v končni fazi pa igrajo ključno vlogo pričakovanja posameznikov, ki se odločijo za vlaganje. 

»Nekateri pričakujejo stabilnost svojih naložb, nekateri bi radi čez noč obogateli, nekateri so nagnjeni k vsakodnevnim viskom tveganjem. Kako varna je neka naložba, je v veliki meri odvisno od samega vlagatelja. Kriptovalute so lastniška sredstva kar pomeni 100-odstotno odgovornost na strani imetnika,« pojasnjuje Pirc, ki primerjav z delnicami ne želi delati, prepričan pa je, da se bodo v bodoče tudi tradicionalni delniški trgi preselili na blockhain oziroma tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, na kateri so osnovane kriptovalute.

Ob množičnem tiskanju denarja, ki ga izvajajo centralne banke, so zaloge bitcoina omejene na 21 milijonov.

In kaj svetujejo v Bitcon društvu Slovenije potencialnim vlagateljem? »Za varno naložbo v kriptosvet priporočamo posameznikom najprej naložbo v znanje,« pravijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice