Pozivi k odprtju šol in vrtcev so vse glasnejši, terminski načrt pa še vedno ostaja neznanka.

Šolska ministrica Simona Kustec je v zadnji izjavi dejala, da želijo šole in vrtce odpirati vzporedno z zagonom gospodarstva, kot morebitno rešitev glede varstva otrok pa je predlagala, da naj starši ostajajo doma po dogovoru z delodajalcem, ali najamejo zasebno varstvo. 

Z 20. aprilom je namreč prišlo do prvega večjega zagona nekaterih dejavnosti, odprle so se trgovine z gradbenim materialom in pohištvom, avtosaloni, kemične čistilnice, servisne in vulkanizerske delavnice. Možna so določena dela na prostem, od vrtnarskih storitev do krovskih in fasaderskih del. Omogočen je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, zato so delno začeli obratovati tudi nekateri gostinski lokali.

Za 4. maj pa so napovedane sprostitve za frizerske in kozmetične salone, prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov in za salone za nego živali.

Veliko zaposlenih je tako ponovno v delovnem zagonu in veliko od teh ima tudi otroke, zato je zaradi zaprtih vrtcev in šol težava z varstvom pri njih že prisotna. 

Odprtje v maju ali komaj jeseni

Miroslav Petrovec, ki je član vladne svetovalne skupine in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo, ki izvaja vseslovensko raziskavo o prisotnosti koronavirusa v Sloveniji, je za portal Necenzurirano dejal, da sta za šole na mizi dve opciji, odprtje šele jeseni, ali odprtje v maju.

Kot je povedal, je sam za progresivno odpiranje in nadzor ter se nagiba za odprtje v maju, saj bomo tako lahko videli, kje smo in se lahko tudi pripravimo na prihodnjo zimo ob potencialno novem valu koronavirusa. Obenem bi v primeru zaprtih šol prišlo še do problemov z izpiti in maturo.

»Zagotovo so otroci najbolj ranljiva skupina, v šolah in vrtci pa tudi najtežje vzdržuješ socialno distanco in ukrepe higiene, ki pa so pogoj za ustavljanje epidemije,« je še dejal v intervjuju za spletni portal Necenzurirano.

Potrebe po varstvu vse večje

Predstavnica pomurske pokrajine v Skupnosti vrtcev Slovenije Simona Kaučič, sicer ravnateljica Vrtcev občine Moravske Toplice, nam je potrdila, da uradne informacije glede odprtja vrtcev še nimajo.

»V Skupnosti vrtcev Slovenije smo pozvali in opozorili ministrstvo na povečanje potrebe po organiziranem varstvu otrok, saj se vse več staršev obrača na nas, kar je bilo za pričakovati s sproščanjem ukrepov in ponovnim zagonom gospodarskih aktivnosti,« je dejala in dodala, da upa, da informacije ne bodo izvedeli šele iz medijev.

Odprto pismo Skupnosti občin Slovenije

Na ministrico Simono Kustec pa so naslovili odprto pismo tudi v Skupnosti občin Slovenije, ki ji predseduje soboški župan Aleksander Jevšek. V skupnosti so ogorčeni nad izjavo ministrice, da naj starši plačajo zasebno varstvo, obenem pa pozivajo k natančnim terminskim načrtom odpiranja šol in vrtcev, saj je to vprašanje zelo tesno povezano z zagonom gospodarstva. 

»Glavni odbor Skupnosti občin Slovenije pričakuje, da vaše ministrstvo nemudoma pripravi načrte, protokole ter terminski načrt odpiranja vrtcev. V prvi fazi za vse tiste otroke, katerih starši so poklicani nazaj na delo, nato pa tudi za vse ostale. Pri tem smo vam seveda pripravljeni brez zadržkov pomagati,« so zapisali v odprtem pismu.

Celotno pismo si lahko preberete na tej povezavi.

Zagotovila o informacijah po prvem maju

Vlada datumov sicer še vedno ne razkriva, več naj bi bilo znanega po prvomajskih praznikih, ko bodo znani tudi terminski načrti za ponoven zagon preostalega gospodarstva.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice