Na soočenju štirih kandidatov za župana Maribora, ki jim po javnomnenjski anketi Mariborinfo v županskem boju kaže najbolje, se je razvila vroča debata o neugodni situaciji na mariborskem letališču.

Uredništvo Mariborinfo je v kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor soočilo štiri kandidate za župana Maribora, ki jim po javnomnenjski anketi Mariborinfo v županskem boju kaže najbolje. Soočili smo trenutnega župana Mestne občine Maribor Andreja Fištravca (skupina volivcev), nekdanjega župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja (Lista Franca Kanglerja), mestno svetnico Mestne občine Maribor in poslanko Lidijo Divjak Mirnik (skupina volivcev, LMŠ, LPR) in znanega mariborskega podjetnika Aleksandra Sašo Arsenoviča (SMC).

Zanimivo debato so omenjeni kandidati razvili ob neugodni situaciji na mariborskem letališču, kjer tudi država ni izpolnila obljub, ki jih je dala kitajskim investitorjem. Njihova mnenja, pogledi na problematiko in vizije so različne.

Kitajski investitor tudi novembra ne bo plačal najemnine

Letališče Edvarda Rusjana Maribor sameva in najemniki letališča Aerodrom Maribor po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah ta četrtek znova ne bodo poravnali najemnine, dolg pa bo znašal natanko 295.500 evrov.  

Se Fištavcu zdi, da se kitajski investitor poslavlja?

»Maribor je imel priložnost, da zgradi regijsko letališče pred 40 leti, pa potem pred 30 in 20 leti. Tega Maribor in regija ni storila, zdaj je edina priložnost, da lahko Maribor postane vstopna točka za nekoga, v tem primeru za promet in ljudi iz daljnega vzhoda. Tukaj je resna ekipa investitorjev, problem pa je v tem, da bivša vlada, 'sori' jaz ne morem pomagat, to je SMC, ni resno pristopila k reševanju tega problema. Pisno so jim obljubili, da bodo do konca februarja uredili vse papirje, da bodo lahko začeli z investicijo. Gre za velikansko investicijo, za katero se zanima največje gradbeno podjetje na svetu in največja banka na svetu. V ponedeljek bo razgrnitev prostorskega načrta, a to je povezano z novo vlado. Kitajci se ne umikajo, ampak želijo garancije. Ne morejo vlagat, pa bodo na koncu izpadli kot ostržki.«

Andrej Fištravec

Kaj bi pomenilo za Maribor, če bi se kitajski investitor umaknil?

»To za Maribor verjetno ne bi pomenilo nič, saj v tem trenutku niti nič ne prinašajo. Definitivno pa bo treba to letališče urediti. Trenutno nismo noben deležnik, Leta 2012, ko se je Kangler že poslovil s svojega položaja, pa je mestni svet na predlog LPR sprejel predlog, da mariborsko letališče odkupimo za 800 tisoč evrov. Takratni podžupan ni niti oddal zavezujoče ponudbe za letališče, čeprav je bil sklep mestnega sveta potorjen in denar rezerviran v proračunu. Takrat bi lahko letališče kupili za 800 tisoč evrov, pa ga Kitajcem prodali za 10 milijonov.«
 

Lidija Divjak Mirnik

Kaj je alternativa Kitajcem?

»Dobro poznam problematiko letališča. Ko smo dobili obisk papeža v Mariboru, se je pista prenovila. Ko sem bil predsednik odbora za promet sem se veliko ukvarjal z mariborskim letališčem. Zagotovili smo šest milijonov evrov za drugi terminal in alternativa je, da bo nekdo prišel na to letališče, vzpostavil kratke linije Maribor – Dunaj, Maribor – Zürich, Maribor – Frankfurt petkrat na dan in svet je naš! Alternativa je tudi za Balkan, Maribor- Beograd, Maribor – Sofija, Maribor – Priština.«

Franc Kangler

Če bi se Kitajci poslovili, kaj z letališčem v prihodnje?

»Poslušamo samo o propadlih projektih, mene pa kot podjetnika zanima samo rezultat. Rezultat zdajšnje zgodbe s Kitajci po šestih letih pa je minus. Bilo je ogromno davkoplačevalskega denarja vloženega in porabljenega za številčne turistične poti na Kitajsko. Učinka tukaj ni, tu ste zelo slabo delali gospod Fištravec. Jaz si v svojem podjetju ne bi upal tolikokrat potovati v eno državo brez rezultata. Privilegij je, da imamo letališče tako blizu, sploh zaradi turizma in če ne bodo Kitajci, upam, da se bo kaj napletlo vsaj v navezi z Magno, saj se trenutno že gradi železniški tir od tovarne do letališča.«

Aleksander Saša Arsenovič

Žgoča debata o lažeh in obiskih na Kitajskem

Pri replikah se je razplamtela vroča debata, v kateri so županski kandidati obračunali med seboj. Kangler je Divjak Mirnikovo obtožil, da laže in zavaja, saj da Mestna občina Maribor ni imela možnost kupiti mariborskega letališča, ker zakon ne dopušča, da bi občina kupovala stvarno premoženje v drugi občini. Divjak Mirnikova je Kanglerju odvrnila da nikoli ne laže in da so bili leta 2012 izpolnjeni vsi zakonski pogoji, kot tudi denar v proračunu, za odkup letališča.

Fištravec je na očitke Arsenoviča o številnih obiskih na Kitajskem odvrnil, da so ti prinesli rezultate in da je sam bil na Kitajskem sedemkrat, za vse obiske svojih delegacij pa je mariborska občina porabila 200 tisoč evrov. To naj bi se povrnilo tako, da kitajski turisti v Maribor prinesejo 1,2 milijona evrov, v Mariboru pa naj bi trenutno imeli za 60 milijonov evrov kitajskih investicij. Arsenovič je Fištravca ob tem opozoril, da je bil TAM-Europer v Mariboru že pred Fištravčevim mandatom ter izpostavil, da bi morali biti mariborski župan bolj povezovalen s sosednjimi občinami.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice