V primeru nesprejetja proračuna za leto 2020 je napovedal svoj odstop z županskega stolčka.

Na družbenem omrežju Facebook se je oglasil Roman Leljak, župan občine Radenci, in izrazil ostro stališče do dogajanja na seji odbora za proračun, finance in premoženjske zadeve, kjer so razpravljali o letošnjem proračunu. Protestno danes celo ni prišel na občino v službo.

Odbor za proračun finance in premoženjske zadeve sestavljajo Dominika Fras, Miran Jelen, Toni Žitek, Tadej Pintarič in Nina Fekonja Trstenjak. Glede na Leljakov zapis sta za proračun glasovala Miran Jelen in Tadej Pintarič, Frasova se je vzdržala, proti pa sta bila bivši Leljakov podžupan Toni Žitek in Nina Fekonja Trstenjak. 

»Odbor za finance je včeraj glasoval neodločeno, se pravi, bil je sprejet sklep, da se vsak svetnik odloči po svoji vesti. Mi proračuna nismo zavrnili,« nam je razložil Žitek, ki je zanikal, da proračuna ne podpira: »Proračun podpiram, ampak hočem, da se mi projekti predstavijo, ne pa, da so navedene samo številke.«

K odstopu bo pozval tudi svetnike

Predlagani proračun bodo obravnavali še drugi odbori, nato pa bodo v torek na občinski seji o njem glasovali svetniki. Kot je razvidno iz proračuna, je ta za 2020 kar zajeten, predvidenih je več kot 11 milijonov evrov prihodkov in 13,6 milijona evrov odhodkov, to je skorajda enkrat več pri obeh postavkah kot v proračunu za lansko leto.

Leljak je v svojem zapisu zagrozil, da bo odstopil, če v torek proračuna svetniki ne bodo podprli. 

»Glede na okoliščine, da če ni proračuna so ustavljena vsa dela. Lenariti na občini ne želim. Sprejel sem odločitev, da bom dnevni red torkove seje dopolnil z izjavo, da v primeru ne sprejema proračuna odstopam kot župan. Pozval bom, da odstopijo tudi svetniki,« je zapisal na družbenem omrežju Facebook. 

Kmalu za tem je znova »udaril«, ko je objavil, da ga prvič ne bo v službo in so sedaj na potezi »g. Žitek, g. Gomboc, ga. Bale, g. Kocbek,« kot jih je poimensko izpostavil. Poklicali smo ga za komentar, ampak je bil v svoji izjavi kratek: »Prosim pokličite Tonija Žitka, on vam bo vse obrazložil, jaz ne bom dajal nobenih izjav.« 

Žitek sicer te županove navedbe ne komentira, pravi, da je to pač njegov način komuniciranja, tudi Norma Bale se je odzvala podobno: 

»Sem brez komentarja, saj županovega Facebook profila ne spremljam,« je dejala.

Se obetajo predčasne volitve?

Vse bo torej jasno v torek, 14. januarja, ko bodo na 11.seji svetniki občine Radenci prvič obravnavali proračun za letošnje leto. Leljak pravi, da gre za strokovno pripravljen proračun in je za projekte v občini predvidenih 13 milijonov evrov. 

Spomnimo, o projektu vinska fontana in prenovi radenskega parka, smo že pisali. Žitek nam je še povedal, da sicer on vse te projekte podpira, ampak želi, da jih župan predstavi ter obrazloži vire financiranja.

»Župan bi se moral toliko potruditi, da predstavi te projekte na seji občinskega sveta, da bi ljudje videli, za kaj se gre. Mi podpiramo vse projekte, tako izgradnjo telovadnico, kot čistilno napravo in vse ostalo,« je dejal.

V primeru Leljakovega odstopa, in odstopa večine članov občinskega sveta, preneha mandat celotnemu občinskemu svetu. Izvesti bi bilo treba predčasne volitve, tako občinskih svetov, kakor tudi županske volitve.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaplar (nepreverjen)

Prleki kam ste gledali ?

Haja (nepreverjen)

To pa bo velika škoda!!! ?

Starejše novice