Foto: Mediaspeed
Ruška županja prekinja razpravo o obvoznici.

Potem ko je bila pred dnevi nesklepčna še ena seja občinskega sveta na temo ruške obvoznice, je županja občine Ruše Urška Repolusk sporočila, da se v tem mandatu ne bo več razpravljalo o obvoznici.

Razveseljiva pa je novica, da je občina uspela pridobiti državno sofinanciranje za širitev zdravstvenega doma.

Seje občinskega sveta, ki jo je županja sklicala prejšnji teden, se je udeležil le en občinski svetnik. To je bila že četrta neuspešno sklicana seja na temo obvoznice, v zvezi s katero del občinskih svetnikov očita županji, da je na lastno pest uveljavila novo traso obvoznice.

Zahtevajo vrnitev postopkov v stanje pred vnesenimi spremembami poteka ceste, ne pa obravnavo novih gradiv.

Županja vztraja, da so bila na sejo vložena gradiva, ki so jih zahtevali svetniki na prejšnjih sejah, ter predlagani sklepi, ki so jih svetniki sami oblikovali. To naj bi vključevalo tudi sklep, da se v predlogu občinskega prostorskega načrta ohrani »staro« traso obvoznice.

Ker občinskih svetnikov ni uspela prepričati v sodelovanje, županja v sporočilu za javnost po seji sklepa, da je postala obvoznica »polje posebnega političnega boja«.

»Tako se v tem mandatu ne bo več debatiralo o obvoznici, kakor tudi ne o prostorskem razvoju naše občine,« je zapisala.

Očitkov je deležna tudi zaradi izgradnje osrednjega trga v Rušah. Nekdanji župan Vili Rezman je vložil kazensko ovadbo zoper njo zaradi domnevne zlorabe javnih sredstev za uničenje kulturnega spomenika.

Županja odgovarja, da so vse doslej izvedene postopke in dela preverile pristojne inšpekcijske službe in ugotovile, da v postopku ni bilo kršitev ali nepravilnosti.

»V avgustu 2021 je vložil kazensko ovadbo v zvezi s projektom Trg vstaje in posledično smo imeli kriminalistično preiskavo, posledica katere je bil sklep okrožnega državnega tožilstva, ki je vse sume zavrgel,« so za STA povedali na občini.

Časovnica obnove omenjenega trga se je sicer nekoliko zamaknila zaradi najdb skeletnih ostankov na gradbišču.

»Trg bi lahko dobil novo podobo še letos, v kolikor bodo v nadaljevanju potekala dela nemoteno. Velja pa izpostaviti, da so zaradi posledic epidemije in vojne v Ukrajini razmere na trgu dobave gradbenih materialov zelo nestabilne in nepredvidljive,« pravijo na občini.

Zaenkrat neuresničena ostaja obljuba o izgradnji doma starostnikov. Po informacijah občine je podjetje SeneCura, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v začetku leta 2021 izbralo za gradnjo tega doma, oddalo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Ministrstvo za zdravje je pred dnevi odobrilo gradnjo prizidka k ruškemu zdravstvenemu domu. Več kot 1,58 milijona evrov vredna investicija se bo zaključila prihodnje leto.

»Takoj po sprejemu rebalansa proračuna na seji občinskega sveta, ki bo prihodnji teden, bomo pristopili k izvedbi javnega naročila za izbiro izvajalca, saj je naša zaveza, da do 30. septembra letos podpišemo gradbeno pogodbo,« pojasnjujejo na občini.

Urška Repolusk, ki se namerava na jesenskih volitvah potegovati za nov županski mandat, dodaja, da je bilo v Rušah v zadnjih štirih letih vloženo veliko truda v celovito ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

Gradbena dela naj bi bila zaključena do konca leta 2023. Kanalizacija se trenutno gradi v več naseljih, posebej ponosna pa je županja na novo komunalno čistilno napravo Bezena, ki bo prevzela čiščenje komunalnih odpadnih vod iz vzhodnega dela občine.

Lani so med drugim zaključili s prenovo Ulice Ruške čete in odsekov lokalnih cest na Pohorju. Zaključuje se prenova Doma kulture v Rušah, zgradili so že večnamensko športno igrišče na Smolniku. Vzpostavili so medgeneracijski center in uvedli participativni proračun.

»Zelo pomembno je, da zaključimo odprte projekte in nadaljujemo z investicijskimi vlaganji. Predvsem želim, da nadaljujemo s prenovo lokalnih cest in poti, ki so dotrajane, ter z energetsko sanacijo in prenovo stavb v občinski lasti in dozidavo zdravstvene postaje v Rušah. Želja je tudi, da se temeljito prenovi letno gledališče v Rušah.

Vse to bo lahko dobra podlaga za razvoj turizma v naši občini v partnerstvu s sosednjimi občinami, s katerimi se povezujemo v Regijski park Pohorje,« je še povedala županja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice