Slika je simbolična.
Minister za infrastrulturo Jernej Vrtovec je na svojem Facebook profilu razkril pobudo za umeščanje hitre železniške povezave med Mariborom, Ljubljano in Koprom, ki naj bi jo podali še letos.

»Iz Maribora v Ljubljano bomo lahko prišli v 55 minutah,« obljublja minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je na svojem Facebook profilu obelodanil smele načrte za umeščanje hitre železniške povezave med Mariborom, Ljubljano in Koprom.

Na ministrstvu za infrastrukturo naj bi namreč zasledovali vizijo, ki naj bi v prihodnjih letih omogočila preboj na področju železniške infrastrukture.

»V uvidu za dosego cilja pa se že pospešeno izvajajo aktivnosti za umestitev hitre železniške povezave na relaciji Maribor - Ljubljana in Ljubljana - Divača. Letos bomo začeli izdelovati strokovne podlage, na podlagi katerih bo podana pobuda za umeščanje v prostor,« je zapisal minister. 

»Cilj je, da bo potovalni čas na relaciji Ljubljana - Maribor 55 minut, kar predstavlja konkurenčni čas vožnji z avtomobilom,« dodaja Vrtovec. 

Vir: Facebook profil ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca

Med predlogi novih smeri so tudi železnike povezave med Mariborom in Mursko Soboto, Mursko Soboto in Lendavo za madžarski Redič ter Rogatcem in Krškim.

Vir: Facebook profil ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca

Vrtovec: Nujno je obnoviti dotrajano železniško infrastrukturo

Po opažanjih Vrtovca je razvoj železniškega prometa v Sloveniji je v zadnjih desetletjih močno zaostajal za razvojem železniškega prometa v drugih evropskih državah. 

»Če bomo v prihodnosti želeli, da se bodo ljudje pogosteje odločali za vlak namesto avtomobila in če bomo želeli v še večji meri preusmeriti tovor cestnega prometa na železniški promet, bo v prihodnjih letih in desetletjih nujno obnoviti dotrajano železniško infrastrukturo in dograditi novo, saj obstoječe proge ne ustrezajo zahtevam za hitro, učinkovito in cenovno ugodno vožnjo z vlakom,« je jasen minister.

Ocen, kdaj bi zarisane ideje lahko postale realnot, pa minister ni izdal.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kops321 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mi že zdej vozimo iz Grosuplja prep substance na vlakih Kočevje Ribnica Ljubljana non-stop in zvečer zadnje vožnje redno.btc isto povečan promet koke

Grof (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sanja svinja o koruzi ...

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Pohvalno, ampak to za Slovenijo ni rešitev. Rešitev je v decentralizaciji in enakomernem razvoju. Nič ne bomo dosegli če se bomo vsi peljali v Ljubljano v službo. Najprej bi bilo treba razporediti ministrstva in državno upravo po celotni Sloveniji. Prav tako sedeže državnih podjetij (DARS in podobno). Zakaj se ne bi mogli Ljubljančani voziti v službo v MB ali CE ali KP?!

rojs (nepreverjen)

Ma najbolje da se kar vsi preselimo v Ljubljano. Zakaj nebi raje delali na "iz LJ v MB v 55min"? Decentralizirat državo. Maribor bo postal samo spalno naselje, največ kar boš lahko v Mb bo vodja poslovalnice neke firme ki ima sedež v LJ

Starejše novice