Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je odzval povabilu Štajerske gospodarske zbornice, da predstavi razmišljanja in načrte ministrstva na področju energetike in prihodnosti območja mariborskega letališča.

»Biti moramo odprti za nove ideje in nove potenciale. Tudi predsedovanje Slovenije Evropski uniji moramo uporabiti za pritegnitev pozornosti potencialnih investitorjev v ta prostor. Naša naloga je, da imamo vizijo razvoja,« je uvodoma izpostavil minister Jernej Vrtovec, ki je skupaj s sodelavci pripravil vrsto zelo konkretnih odgovorov na konkretna vprašanja s področja energetike. 

Pogovor je bil deležen velikega zanimanja članov Regijskega sveta za energetiko, ki deluje znotraj Štajerske gospodarske zbornice in združuje vse pomembne akterje tega področja.

Glede na to, da je štajerska regija vodilna v proizvodnji in rabi končne energije iz obnovljivih virov energije in da želi to mesto ohraniti tudi v prihodnje, je udeležence srečanja še posebej zanimala vizija razvoj na tem področju.

Poudarili pomen mariborskega letališča

Izpostavljeno je bilo zavedanje, da je energetika tudi eden ključnih izzivov Slovenije v naslednjih desetletjih in da moramo vključevati vse primerne vire, od vetrne do hidro energije.

Minister je izpostavil aktualnost Zakona o obnovljivih virih energije, ki je že pripravljen za obravnavo na vladi in bo v kratkem dan tudi v parlamentarno proceduro. 

»Zakon nujno potrebujemo, spodbujanje črpanja obnovljivih virov energije je aktualnost sedanjega časa in omogoča tudi črpanje evropskih sredstev,« je še izpostavil minister.

Emanuel Čerček, novi član poslovodstva DRI, je na srečanju izpostavil možnosti dolgoročnega zagotavljanja produkcijske in logistične infrastrukture za potrebe regijske, pa tudi slovenske in evropske industrije v okviru multimodalnih središč in primernosti prostora letališča in okolice za razvoj v tej smeri. 

Na sestanku je bilo tudi poudarjeno, da se sicer zavedajo pomembnosti in atraktivnosti lokacije letališča in okolice, »pa vendar je v preteklosti ujetost v ustaljene okvirje botrovala stanju, ko smo imeli letališče vsi v mislih, pa vendar je ostajalo kot speča Trnuljčica na robu vseh konkretnih ravnanj

Napoved mednarodne investicijske konference o letališču

Roman Glaser, predsednik Štajerske gospodarske zbornice, se je še posebej zahvalil ministru Jerneju Vrtovcu, da se je začel ukvarjati z mariborskim letališčem in da je s tem tudi spodbudil regijo k drugačnemu razmišljanju. 

Izpostavil je, da je predstavljena osnova razvoja tega prostora dobra in zanimiva, ter poudaril, da »sprejemamo izziv, da se v prihodnjih mesecih, še posebej v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji, skupaj potrudimo pripraviti mednarodno investicijsko konferenco na to temo, odprli pa bomo tudi široko razpravo in sporočili pozitivne impulze gospodarstva v prostor, da bi najširša javnost sprejela idejo o razvoju multimodalnega središča na področju sedanjega letališča kot priložnost za razvoj celotne regije.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice