Še vedno ni dosežen sporazum z lastniki zemljišč, pridobiti pa je potrebno še gradbena dovoljenja, da lahko začnejo z gradnjo prve faze.

Vlada se je včeraj seznanila z osnutkom nacionalnega reformnega programa za obdobje 2017–2018, v katerem ključna cilja države ostajata krepitev gospodarske rasti in stabilnost javnih financ. Med prioritetami je ureditev proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica, kamor prihaja avtomobilski velikan Magna Steyr. Na občini Hoče-Slivnica smo preverili, kako potekajo priprave na prihod multinacionalke.

Začetki gradnje prve etape poleti 2017

Prva faza Magnine tovarne naj bi se začela graditi v začetku poletja 2017, predviden pričetek 2. faze pa je leta 2018. Poseg izgradnje proizvodne tovarne za znanega investitorja Magna Steyr se načrtuje na površini približno 92 hektarjev. Načrtovano je, da se bo proizvodna tovarna zgradila v štirih fazah.

»Faze oziroma etape urejanja predvidene gospodarske cone bodo zagotavljale prostorsko in funkcionalno smiselno zaključene celote, vključno s predvidenimi zelenimi in drugimi odprtimi površinami ter gospodarsko javno infrastrukturo. Vsaka etapa mora biti zaključena funkcionalna celota, vključno s prometno, komunalno in energetsko infrastrukturno ureditvijo, priključki in zunanjimi ureditvami,« pojasnjujejo iz občine Hoče-Slivnica. 

Bodo lastniki zemljišč pristali na sporazum?

Pred začetkom katerekoli faze je potrebno urediti lastništvo zemljišč, na katerih bodo stali novi proizvodni obrati. Občina Hoče-Slivnica skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo vodi postopke za dogovor s trenutnimi lastniki zemljišč, ki so jim bile ponujene možne rešitve oziroma nadomestila.

»Z večino lastnikov je bilo do sedaj možno najti sporazumno rešitev, vendar je potrebno poudariti, da lahko brez kooperativnosti vseh sedanjih lastnikov, občina in celotna država izgubi priložnost za investicijo, ki ne bo prinesla samo novih delovnih mest, temveč bo imela številne druge pozitivne učinke. V primeru, da se lastništva zemljišč ne uredijo pravočasno in se posledično ne uredijo za pridobitev dovoljenja za gradnjo, obstaja verjetnost, da bo investitor, to je Magna Steyer, »odšla« na drugo lokacijo,« opozarjajo na občini.

V nadaljevanju širitev obrata in gradnja lakirnice

Kot nam še pojasnijo na občini, sta predvideni tudi faza 3 in 4. Tretja faza predstavlja širitev avtomobilskega obrata, četrta faza pa gradnjo lakirnice. Obe fazi sta odvisni od nadaljnjega razvoja EU in svetovnega gospodarstva, od prejetih naročil za pogodbeno izdelovanje s strani strank in od končne odobritve potrebnih investicijskih izdatkov s strani Magna International Inc.

6000 novih delovnih mest

Vsaka izmed faz ima opredeljeno predvideno število delovnih mest. 1. faza predvideva 404 zaposlitve, 2. faza 1.500 zaposlitev, tretja faza 1.430 zaposlitev in 4. faza 2.670 zaposlitev. Skupaj se načrtuje v prvih treh fazah cca. 3000 zaposlitev, medtem, ko bo lahko ob zaključku vseh faz zagotovljenih kar 6000 zaposlitev. 

Pridobite državne subvencije

Država je zagotovila 10 milijonov evrov za nakup zemljišč. Gre za tako imenovana posojena sredstva, ki se planirajo vrniti v proračun RS s prodajo zemljišč investitorju, presežek denarja od prodaje zemljišč pa prejmejo lastniki, ki bodo zemljišča prodali. Na takšen način je država le založila finančna sredstva za zagotovitev prostora, kjer je možno izvesti investicijo in razbremenila potencialnega investitorja pri pridobivanju soglasij 108 lastnikov za zemljišče v partnerstvu z lokalno skupnostjo, razložijo na občimi Hoče-Slivnica.

Poleg tega ima država za tuje neposredne investitorje, kot je Magna Steyr, na voljo posebna sredstva v okviru programa spodbujanja tujih neposrednih investicij. Podobna praksa je tudi pri vodilnih državah prejemnicah tujih neposrednih investicij za avtomobilsko industrijo (Češka, Madžarska, Poljska, Slovaška). Subvencije tako niso slovenski unikum, ampak predstavljajo ukrep, s katerimi države ustvarjajo konkurenčno okolje za investicije in omogočajo večje zaposlovanje ter višjo dodano vrednost in višje prihodke za proračun.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice