Zaradi naraščanja obolelih morajo vse bolnišnice v skladu s sprejeto izhodno strategijo spet sprejemati covid bolnike.

Kot je uvodoma pojasnila vladna govorka Maja Bratuša, se epidemiološke razmere slabšajo. Relativno hitro se poslabšuje 14-dnevna incidenca, ki znaša skoraj 515, podobna slika je tudi pri 7-dnevni incidenci na 100.000 prebivalcev, ki znaša 276,4. Tudi v bolnišnicah je danes zasedenih 507 covid postelj, včeraj jih je bilo še 494.

Tri regije, Posavska, Jugovzhodna in Primorsko-notranjska, so še zmeraj rumene, a vlada bo na jutrišnji seji ponovno presojala razmere, tako na ravni države kot na ravni regij. 

Korak nazaj v izhodni strategiji

Kot je pojasnil koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, se je v februarju število zasedenih postelj prepolovilo, od 1066 zasedenih konec januarja smo prišli na 542 zasedenih postelj s covidnimi bolniki. Najnižja obremenitev v slovenskih bolnišnicah je bila 13. marca, ko je bilo hospitaliziranih 446 covidnih bolnikov. V okviru manjšega pritiska na bolnišnice je bila sprejeta tudi izhodna strategija, ki omogoča usklajeno sproščanje posteljnih kapacitet. 

Najmanjši pritisk covidnih bolnikov je bil sicer na primorskem, največji pa v severovzhodni Sloveniji na čelu z murskosoboško bolnišnico, ki je imela konec januarja še vedno 30-odstotno zasedenost kapacitet s covidnimi pacienti. Zaradi tega so bolnike premeščali v manj obremenjene bolnišnice po celotni Sloveniji, da so tako razbremenili soboško bolnišnico.

Izhodna strategija je sicer sestavljena iz petih faz:

  1. Število covidnih bolnikov pod 900 - Vse bolnišnice znižajo fond na 15 odstotkov kapacitet za covid, oba klinična centra na 10, Golnik na 20, Topolšica in Sežana postaneta necovid bolnišnici.
  2. Število covidnih bolnikov pod 700 - Vse bolnišnice na 10 odstotkov kapacitet za covid, razen Golnik na 15 odstotkov.
  3. Število covidnih bolnikov pod 500 - V tej fazi smo že bili. Določene bolnišnice z manjšim fondom postanejo necovid bolnišnice - to so bolnišnice Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. Prehod je bil uspešno izveden v Brežicah in Izoli.
  4. Število covidnih bolnikov pod 300 - Iz sistema se izključijo še bolnišnice v Murski Soboti, Jesenicah in v Slovenj Gradcu.
  5. Število covidnih bolnikov pod 100 - Obravnava covidnih bolnikov le še v obeh kliničnih centrih in na Golniku.

Izbrati najbolj racionalno pot

Po besedah Carotte od 13. marca spet beležijo porast covidnih bolnikov in zdaj smo znova presegli število 500. 

»Že v petek smo predvidevali, da bomo prešli iz tretje v drugo fazo in tako so spet vse bolnišnice postale covid bolnišnice in morajo nazaj dvigniti covid kapaciteto. Na žalost moram reči, da je tudi v bolnišnicah tretji val,« je dejal koordinator za covid bolniške postelje. 

Po njegovem mnenju je porast bolnikov odraz sproščanja ukrepov, kakor tudi prisotnosti novih sevov virusa. »Idej kako izpeljati Slovenijo iz epidemije je veliko, izbrati najbolj racionalno pa je vprašanje za milijon dolarjev. Upam, da bomo izbrali pravo pot,« je povedal.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je predstavil tri možnosti:

  1. Totalen 'lockdown' - virus v treh tednih izgine in normalno živimo.
  2. Ostane tako kot je - nenehno sproščanje in zapiranje države.
  3. Zaprtje meja in sprostitev javnega življenja - se prekužimo, prebolimo, bolnišnice svoje oddelajo.

»Katera pot pa je prava, pa nisem pravi naslov,« je še poudaril Carotta.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Prekužimo še za sedaj, daj poleti bomo tako ali tako vsi zdravi, pa če je vse odprto
V pozni jeseni in pozimi so pač virusi, tako kot lani on vsa leta doslej.

Starejše novice