Mariborski mestni svetniki so v drugem branju sprejeli odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja ob Lavričevi ulici na Lentu, kjer namerava zasebni vlagatelj graditi večnadstropni stanovanjsko-poslovni objekt.

Večina mariborskih mestnih svetnikov je presodila, da je projekt z vnesenimi spremembami po brvem branju sprejemljiv.

Podžupan Gregor Reichenberg, tudi mestni svetnik liste Arsenovič za Maribor, je poudaril, da je bila na tem mestu že od nekdaj predvidena pozidava, z omenjenim projektom pa se končno ureja to trenutno zanemarjeno območje na Dravskem nabrežju, a na način, ki je manj agresiven od prejšnjih načrtov in ponuja arhitekturno ustrezno vez med obstoječimi stanovanjskimi bloki in reko.

Okoliški prebivalci nasprotujejo gradnji

Okoliški prebivalci in del strokovne javnosti temu projektu nasprotujejo, med drugim zaradi prevelike gostote poselitve in prometa ter zastiranja svetlobe obstoječim stanovanjem.

Arhitekt Miha Fujs pa je poudaril, da je načrtovani objekt za 1000 kvadratnih metrov manjši od predvidenega v obstoječem zazidalnem načrtu. Na kritike, da bo šlo za grob poseg v zeleno silhueto rečnega nabrežja, je odgovoril, da bodo z »novo ureditvijo dejansko omogočili nove zasaditve in vzpostavili to zeleno silhueto do Studenške brvi«.

Zaradi gradnje na Lentu spremenjen prometni režim

Ob tem bo mesto po besedah župana Saše Arsenoviča pridobilo nova javna igrala, nov drevored in dodatna parkirna mesta, ki jih na tem območju zaradi zdravstvene dejavnosti na Lavričevi primanjkuje.

Po izgradnji omenjenega objekta bo ta ulica zavarovana s potopnim valjem, za omenjene ambulante pa bo v njegovi podzemni garaži omogočeno parkiranje. Posledično se bo spremenil tudi prometni režim na tem delu Lenta, zasebni vlagatelj pa bo del zemljišča ob Dravi prepustil občini za ureditev načrtovane Dravske promenade.

Mestni svetniki bi se morali po prvih načrtih tudi seznaniti s predlaganimi lokacijami za umestitev doma za starejše občane na območju Radvanja, a je župan to točko še pred začetkom današnje seje umaknil z dnevnega reda, »ker še nismo dosegli dovolj širokega konsenza«.

Zaradi prenosa projektov se proračun zvišuje

So pa mestni svetniki sprejeli spremembe občinskih proračunov za letos in prihodnje leto.

Vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić je pojasnila, da gre pri spremembah letošnjega proračuna za odobritev likvidnostnega kredita Farmadentu in Energetiki Maribor, ker bo ta segel čez koledarsko leto, medtem ko znotraj proračuna ni predvidenih prerazporeditev.

Proračun za prihodnje leto pa se zvišuje s 150,2 milijona na 188,7 milijona evrov. »Gre v veliki meri za prenos projektov, ki se niso realizirali v letu 2021, posledično tudi evropskih sredstev,« je povedala Cekićeva.

Med temi projekti je navedla izgradnjo Dravske koledarske poti, ceste v poslovni coni Tezno, podaljška Ceste proletarskih brigad, vrtca Brezje, brvi čez Dravo, Centra Rotovž ter obnovo dvorane Tabor in kopališča Pristan.

»Na novo se v proračunu za leto 2022 planira investicijo v izgradnjo atletske dvorane, ki je potrebna za izvedbo festivala Ofem, ter sredstva za izvedbo zdravstvene postaje Jezdarska oziroma Magdalena,« je dejala.

Povečuje se tudi zadolževanje

Med drugim načrtujejo tudi nakup stavbe, v kateri se trenutno nahaja zdravstvena postaja Tezno, čeprav se projektira izgradnja nove postaje.

Po besedah Cekićeve lastnik stavbo prodaja na dražbi, zato jo mora občina kupiti, da zagotovi prostore za ambulante, dokler ne bo zgrajena nova zdravstvena postaja na drugi strani mestne četrti Tezno.

Posledično se povečuje zadolževanje občine na 22,7 milijona evrov. »Če bodo vsi projekti izvedeni, bo občina konec leta 2022 zadolžena za 74,9 milijona evrov, a plačuje bistveno nižje obresti, kot jih je plačevala pred leti,« je povedala Cekićeva.

Nekateri mestni svetniki, med drugim iz SDS, so se glasovanja v tej točki vzdržali, ker se niso strinjali s sprejemanjem tako velikih sprememb po skrajšanem postopku.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proti muslim-k… (nepreverjen)

Krivoverje in satanizem muslimanstva nima prostora u moderni Evropi.

Danvid (nepreverjen)

Valda so ga odobrili 'za veliko provizijo seveda. Nič ni zastonj. Vzeli boste pa sosedom pogled na Pohorje in jim podarili večno senco, kot v zaporu. Zgleda da jim cepivo že igra.

Franca69 (nepreverjen)

V nekaj stavkih si uspel nanizati toliko bedarij, da me je zacelo skrbeti zate.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Starejše novice