Po 47 letih članstva je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske v začetku lanskega leta zapustilo Evropsko unijo.

Brexit do zdaj za ljudi na obeh straneh Rokavskega preliva ni prinašal bistvenih sprememb, saj je do konca leta veljalo tako imenovano prehodno obdobje. 

 Z izstopom Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske tretja država

S prvim dnem novega leta je začel veljati sporazum, podpisan 30. decembra, ki govori o sodelovanju med Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske in Evropske unije ter prinaša številne spremembe na področju delovanja podjetij, pravil za letalski promet, potovanj v države Evropske unije, bivanja in dela v državah Evropske unije. 

Nekatere spremembe pa ob izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije začenjajo veljati tudi za slovenske državljane.

Spremembe za študente

Velike spremembe bodo po novem čutili slovenski študentje, ki v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske študirajo ali se na študij šele odpravljajo. 

  • Državljani Slovenije, ki že nekaj časa študirajo v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, bodo lahko obdržali vse pravice, ki jih sedaj imajo kot državljani Evropske unije, če pravočasno zaprosijo za status v okviru Sheme za pridobitev statusa za državljane Evropske unije. Tako bodo pridobili bodisi 'pridobljeni status' bodisi 'status v pridobivanju' (študent pridobljen status pridobi, če je začel živeti v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske pred 31.decembrom 2020 ali je v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske živel neprekinjeno obdobje pet let. Če v času vložitve vloge študent nima 5-letnega neprekinjenega prebivanja, bo običajno pridobil-a status v pridobivanju). Ko študent dopolni pet let neprekinjenega prebivanja, lahko vloži vlogo za spremembo navedenega statusa v urejeni status. Oba statusa bosta slovenskim študentom v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske omogočala pravice, ki so jih kot državljani Evropske unije imeli do sedaj, torej nižjo šolnino (tako imenovani home fee), poenostavljen vizumski režim in zdravstveno zavarovanje. Z drugimi besedami, slovenski študenti bodo izenačeni z drugimi rezidenti Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.
  • Za tiste študente, ki so se v letošnjem letu vpisali na študijske programe v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske (tako imenovana 'vmesna generacija') velja, da lahko do konca študija obdržijo pravico do nižje šolnine kot državljani Evropske unije, če se fizično nahajajo v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske in lahko pridobijo status v pridobivanju.
  • Za študente, ki se na študij v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske vpisujejo po 1. januarju 2021 pa velja zadnji sklop sprememb oziroma pravil, ki vsebuje opredelitve glede plačila šolnin, na novo določene postopke glede pridobitve prvega dovoljenja za prebivanje v Združenem kraljstvu Velike Britanije in Severne Irske, postopke glede pridobitve dovoljenja za prebivanje za otroke, ki se bodo šolali v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske (child student visas) in nekatere druge kategorije, iz česar izhaja, da bodo slovenski študentje, ki se na študij v Združeno kraljestvo odpravljajo v študijskem letu 2021/2022, morali zprositi za študentski vizum, plačevati pa bodo morali tudi tudi višje šolnine.
  • Z izstopom Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije je tudi konec študentskih izmenjav v okviru evropskega projekta Erasmus+, saj Velika Britanija odslej ne bo več sodelovala v tem evropskem projektu. 

Združeno kraljestvo sklenilo največji trgovinski sporazum

Dogovor na 1250 straneh obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. 

»Želimo odprto in ambiciozno trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, ki pa mora biti pošteno in svobodno. Temeljiti mora na enakih konkurenčnih pogojih. Najraje govorim o pošteni konkurenci, pravilih poštene konkurence in visokih merilih na področju socialnih standardov, okolja in podnebja,« je konec decembra na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, kjer so poslanci razpravljali o odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, dejal glavni pogajalec Unije za brexit Michael Barier

Združeno Kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je s tem sklenilo največji trgovinski sporazum ter znova prevzelo nadzor nad svojo zakonodajo. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

HVALA BOGU BO MAJN SPOLNIH BOLEZNI

Si.exit (nepreverjen)

Narodno identiteto bomo imeli samo izven EU.

Starejše novice