Slika je simbolična.
Banka Slovenije bo z mesecem julijem zrahljala pogoje za najem kredita.

Banka Slovenije bo z julijem prilagodila makrobonitetni ukrep, povezan z omejitvami kreditiranja potrošnikov. Nova spodnja meja kreditne sposobnosti bo temeljila na minimalnih življenjskih stroških in nekaterih dodatnih dejavnikih.

Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo znašala 745 evrov namesto sedanjih 915 evrov.

Vključeni bodo tudi otroški dodatki

Primož Dolenc, namestnik guvernerja Banke Slovenije je na današnji novinarski konferenci povedal, da se bodo pri izračunu letnega dohodka potrošnika upoštevali tudi otroški dodatek in nekateri drugi socialnovarstveni prejemki, ki so bili doslej izključeni.

Želijo omogočiti kredite tistim, pri katerih se plača giba med minimalno in povprečno

Banka Slovenije bo uvedla enotno omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca.

Ta bo po novem postavljen v višini 50 odstotkov ne glede na višino dohodka. Ob tem bo znižala tudi odstotek dovoljenih preseganj znotraj te ravni, in sicer z desetih odstotkov na tri odstotke.

»Osnovna ideja ukrepanja je, da prepoznamo kreditno sposobnost tistemu ozkemu krogu ljudi, ki te možnosti trenutno nimajo, pa so po naši strokovni presoji sposobni odplačevati določen kredit. Gre za osebe, katerih neto plača se giblje nekje med minimalno in povprečno plačo in pri katerih so bili doslej ti zneski omejeni s 76 odstotki minimalne plače,« je pojasnil Dolenc.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proti finansir… (nepreverjen)

reporter/clanek/slovenija/okusno-premier-golob-neokusnim-zupanom-svetoval-naj-zivijo-od-svojih-prihrankov

HULK (nepreverjen)

Na fotki je prastari Hewlet Packard. Stavim, da še danes dela. Imam model HP48 SX, letnik 1987, pa še tudi dela kak novi.

Starejše novice