Avstrija je danes v Špilju izvedla dolgo pričakovano vajo varovanja meje v primeru prihoda večje skupine beguncev in migrantov na njena vrata. Slovenski premier vajo ocenjuje kot nepotrebno in provokativno.

Na prikazu in preizkusu zmogljivosti je sodelovalo 500 policistov in 220 vojakov, med njimi tudi pripadniki nove enote za varovanje meje Puma, ki jo sestavlja 600 pripadnikov varnostnih si.

Štajerski deželni glavar trdi, da je Avstrija 2015 izgubila suverenost

Vajo si je poleg številnih medijev ogledal avstrijski politični in policijski vrh. Po mnenju številnih napenjanje mišic, ki bi jih naši severni sosedje pokazali v primeru novega begunskega vala. Znova in znova poudarjajo, da se scenarij iz oktobra 2015, ko so mejo prav tukaj prečkale množice migrantov, se ne sme ponoviti. 

»Tega 21. oktobra ne bom nikoli pozabil, ko so tisoči korakali čez mejo, ne da bi jih kdorkoli vprašal, od kje prihajate, kam ste namenjeni. V resnici je takrat Avstrija za nekaj ur izgubila svojo suverenost,« je povedal deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer.

Cerar: Vaja ni potrebna, razumem jo kot nekoliko provokativno

Na avstrijsko vajo v Špilju, ki ji je nasprotovala tudi slovenska policija, se je odzval tudi premier Miro Cerar. Po srečanju s predsedniki strank, ki jih je seznanil s pogovori na delovnem vrhu EU konec tedna v Bruslju, posvečenem migracijam, je povedal, da je Slovenija trenutno varna in budna, obenem pa dejavna na evropski ravni glede migrantske problematike.

»Vaja ni potrebna, razumem jo celo kot nekoliko provokativno,« je o današnji vaji v Špilju povedal Cerar in dodal, da je Slovenija po njegovi oceni v tem trenutku varna in tudi ustrezno nadzoruje zunanjo schengensko mejo, zato vaje, kakršno je danes izvedla Avstrija, niso potrebne.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ruda Gorski (nepreverjen)

Kaj bo " CMERAR" Komentiral zadevo,...... on je odstopil in niti pravice ne bi smel v nadalje opravljat nobene državne funkcije,.... Ker ni sposoben niti repe sadit,.... Tako,da CMERAR poberi se iz politike,...Tukaj ti ni mesta več,....svoje si zatačkal !!!

ima nove računice (nepreverjen)

Starejše novice