Priložnosti za digitalizacijo podjetij v Sloveniji in predvsem kohezijski regiji Vzhodna Slovenija je veliko.

Na Univerzi v Mariboru je potekal informativni dogodek »Digitalizacija podjetij 2019«, na katerem so bile predstavljene možnosti za digitalizacijo podjetij v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija za leto 2019. 

Mala in srednja podjetja s sedežem v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija so dobila informacije, kako pridobiti vavčerje za digitalizacijo, za katere je v obliki javnih pozivov na področju digitalizacije za obdobje od 2019 do 2023, na razpolago 8,5 milijona evrov oziroma približno 2 milijona evrov na letni ravni.

Priložnosti za  digitalizacijo podjetij v Sloveniji in predvsem kohezijski regiji Vzhodna Slovenija je veliko. S prihajajočimi razpisi se odpirajo izjemne priložnosti, da v regiji povežemo znanje in sposobnosti, na primer ena izmed takšnih priložnosti je vzpostavitev nacionalnega superračunalniškega centra v vrednosti več kot 40 milijonov evrov, ki omogoča realizacijo digitalizacije na bistveno višjem nivoju z uporabo najsodobnejše infrastrukture.

Univerza v Mariboru lahko skupaj z ostalimi ponudniki ponudi celovite rešitve za  digitalizacijo posameznih strateško pomembnih področij, vse od pravne ureditve, upoštevanja dolgoročnih družbenih vplivov digitalizacije, primernega načina organizirane uvedbe do tehnološke realizacije in odgovornega spremljanja do uporabe digitalnih podatkov.

»Glede na indeks digitalnega gospodarstva in družbe, katerega izračunava Evropska komisija, se je Slovenija šele leta 2017 umestila nad povprečje Evropske unije. Sklepamo lahko, da je še veliko možnosti za izboljšave, predvsem na področju vključevanja digitalnih tehnologij v podjetjih. Pozitiven korak v to smer je program podpore digitalne preobrazbe podjetij, ki ga je zagnalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo s pomočjo vavčerjev za digitalizacijo. Predstavitev podpornega programa deležnikom kohezijske regije Vzhodna Slovenija je bil tudi osrednji cilj Univerze v Mariboru,« je dejal Muhamed Turkanović, vodja Digitalnega inovacijskega stičišča Univerze v Mariboru, katerega cilj je pripeljati digitalno revolucijo v kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija.

Alenka Marovt Novak iz Nacionalne kontaktne točke »Access to finance« na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, ob tem dodaja: »Država je znatno napredovala pri uporabi internetnih storitev, pri objavljanju digitalnih javnih storitev, nad povprečjem Evropske unije pa ostaja tudi pri vključevanju digitalne tehnologije v podjetja. Zato je ministrstvo je pripravilo Program digitalizacije in digitalne transformacije, ki zajema med seboj komplementarne ukrepe, za katere je do leta 2023 zagotovljenih 32,85 milijonov evrov.«

Poleg tega so na voljo tudi neposredne spodbude prek Javnega razpisa za E-poslovanje malih in srednje velikih podjetij z namenom internacionalizacije v višini 9,45 milijonov evrov, ki ga izvaja Spirit Slovenija. V pripravi pa je tudi Javni razpis za digitalno transformacijo podjetij na področju kohezijske regije Vzhodna Slovenija v višini 12,3 milijonov evrov.

Vsa zainteresirana podjetja, ki vidijo svojo priložnost v digitalizaciji svojih produktov, storitev ali gradnje kompetenc svojih zaposlenih, se lahko povežejo z Univerzo v Mariboru ali z Digitalnim inovacijskim stičiščem Slovenija ali preverijo na kak način se lahko sodelujejo v okviru digitalne transformacije Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice